Яне Янев: ГЕРБ нямат концепция за съдебна реформа

На срещата днес с висши магистрати от ВСС, от РЗС са заявили пред тях, че е недопустимо изпълнителната власт да оказва какъвто и да било натиск над съдебната система и че трябва да се съхрани нейната независимост. Към момента от РЗС остават с твърдото убеждение, че правителството на ГЕРБ и партия ГЕРБ нямат концепция за съдебна реформа, заяви председателят на партията Яне Янев, предаде репортер на БГНЕС.
Проблемите на системата започват от районните съдилища и прокуратури и свършват до ВСС, каза той. На срещата са дискутирали и възможността в един по-следващ етап ВСС да бъде разделен на две камери - на прокурорите и на съдиите. Но такава промяна може да се случи само в контекста на цялостна обновление на съдебната система, а това е възможно само при Велико народно събрание и нова Конституция. Депутатите от РЗС днес са се срещнали с повече от половината членове на Висшия съдебен съвет и е бил обсъждан въпроса дали в България е възможно да има реална съдебна реформа без промени в Конституцията. От партията са поддържали становището си, че при промени в сега действащия основен закон, съдебната реформа ще бъде за пореден път половинчата, а резултати могат да се очакват, само ако се стигне до Велико народно събрание и нова Конституция." Голяма част от магистратите са на нашата позиция, те считат, че тълкувателно решение №3 на Конституционния съд е императивен", добави Яне Янев. В решението се казва, че всичко, което касае държавното устройство може да се променя само и единствено от Велико народно събрание.
От РЗС отново повториха, че очакват премиера да каже иска ли гласовете на РЗС в подкрепа на импийчмънта на президента или не. "Нека Бойко Борисов да спре да играе по един изключително некоректен начин в обществото на игрички "тука има-тука няма", уточни Янев. "Аз за него съм гласувал, а той за мен - не е, така че този път трябва да бъде искрен", категоричен бе той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа