Цветан Цветанов: Днес се нуждаем от бързи реформи

Днес се нуждаем от бързи реформи и бързи решения, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, като поздрави председателя на ВАС за решението за отстраняване от длъжност на тримата административни ръководители във ВАС, предаде репортер на БГНЕС.
Вътрешният министър много уклончиво коментира казуса с тримата магистрати. Той изтъкна, че след една проверка за боравене с класифицирана информация от страна на членовете на ВСС ще бъде ясна информация за магистратите и кадровите решения ще бъдат взимани много по-обективно, а не в някаква зависимост от Красъо Черния или от други лица. На въпрос дали ще се направи проверка на общинските власти в Приморско за нарушения свързани с имотното облагодетелстване на магистратите Цветанов каза само: "Констатирал съм, че изключително занижен е коефициента на полезно действие на правоохранителната система за противодействие на подобни явления в местната власт". Той изтъкна, че още на първото заседание на директорите на областните дирекции той е апелирал към тях да работят за предотвратяване на злоупотреби в местната власт. Много проверки текат в момента и някои пътни са необходими разпити, използване на СРС-та, каза той. МВР разплита цялостната верига за изтеклата информация за матурите, вървим в правилната посока, каза още министърът.
След края на срещата на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа вътрешният министър обясни, че акцент на днешното заседание е било обучението и практическите съвместни работи, които трябва да реализират страните, подписали конвенцията. Министрите са обсъждали въпросите за трафика на наркотици, контрабандата, тежката организирана престъпност, както за обмяната на информация помежду им и споразуменията, които те подписват за по-добро сътрудничество. Те са се договорили да засилят обмена на информация. Повече говорихме за тенденции, които обхващат всички страни без изключения, планираме срещи на оперативно ниво за съвместни бъдещи действия, обясни министърът. Цветанов изтъкна, че страните могат да се борят за предотвратяването на контрабандата освен с контролирани доставки и със служители под прикритие. Има група лица, чийто предмет на престъпление е трафика на хора, които са задържани на румънската граница с Унгария и предстои връщането им там откъде са тръгнали, обясни Цветанов, отказвайки да коментира с повече подробности обсъжданите днес действия за борба с трафика на хора в региона. Запитан за реформите в МВР Цветанов заяви, че не иска МВР да се превръща в поредния експеримент, а служителите на системата в опитни зайчета. Във всяка една система има корупция и правим всичко възможно да прочистим системата на МВР, коментира Цветанов, като спомена за съвместна операция между "Вътрешна сигурност" в МВР и техните колеги от Румъния за служители, които са извършвали злоупотреби на ГКПП-тата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа