НС избра 11-те си членове за ВСС по партийни квоти

Народното събрание избра 11-те си представители за следващия Висш съдебен съвет като гласуването показа, че вероятно е имало предварителна договорка между управляващи и опозиция за поквотно партийно разпределение.
Мнозинството на ГЕРБ избра петима от своите кандидати, двама на БСП, двама от ДПС, един от „Атака“ и един от РЗС.
И петте членове, излъчени от ГЕРБ, са жени - Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Соня Найденова и депутатката Юлиана Колева.
Хората на БСП в новия ВСС ще са Галина Пачовска-Карагьозова и Незабравка Стоева, на ДПС – Васил Петров и Магдалена Лазарова-Проданова, на „Атака“ - Ясен Тодоров, а на РЗС – Димитър Узунов.
Гласуването мина без никакви обсъждания и въпроси, каквито иначе предвиждаше процедурата, макар че дебатът се излъчваше по БНТ и БНР с цел по-голяма прозрачност. Никой от кандидатите не пожела да вземе думата, въпреки че им бе предоставена тази възможност.
За сметка на това всички депутати от управляващата партия бяха мобилизирани да бъдат в зала, за да не стане объркване при гласуването.
Изненадващо бе отпадането на считания за фаворит кандидат на БСП Бойко Рашков, който е бивш следовател номер едно и бивш зам. министър на правосъдието. Той бе предложен от социалиста Михаил Миков. Вместо него ГЕРБ одобриха кандидатурите, издигнати от червените депутатки Мая Манолова и Корнелия Нинова.
Управляващите не подкрепиха и номинацията на СДС – бившия конституционен съдия Владислав Славов. Другите четирима отхвърлени бяха Валентина Драганова, предложена от ГЕРБ, Йордан Давчев (от „Атака“), Надя Пеловска (от БСП) и Тодор Мерджанов (от независими депутати).
Единственият избран с почти пълно единодушие на всички парламентарни сили беше депутатката Юлиана Колева от ГЕРБ. Консенсусният вот за нея дори предизвика аплодисменти в залата. Колева ще освободи депутатското си кресло, за да заеме новата си длъжност в съдебната система.
От ДСБ на Иван Костов не участваха в процедурата и единствено те не предложиха кандидати за ВСС. Тъмносините имат радикално мнение - че парламентът не би следвало да има своя квота във висшия съдебен орган, или поне тя да бъде драстично намалена. В момента НС излъчва 11 от 25-членния съвет.
Новият ВСС започва работа от 3 октомври като една от първите му задачи ще е да избере следващия главен прокурор на републиката. Мандатът на настоящия - Борис Велчев, изтича на 19 февруари 2013 г.

Станете почитател на Класа