Кольо Колев: При Цветанов има само два типа изречения

Обикновено при Цветан Цветанов има два типа изречения – единият тип е недовършено, от което не се разбира за какво точно става дума, а другият – завършено изречение, което обикновено предизвиква скандал.

Това каза пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев. Той заедно с политолога Евгений Дайнов коментираха представителната роля на президентската институция в контекста на скандала с избора за съдия в Конституционния съд и коментара на вицепремиера Цветанов, че ролята на държавния глава е само представителна.

Още с избирането на президента беше ясно, че така е устроена властта и в частност ГЕРБ, че няма начин Плевнелиев просто да топли стола на Бойко Борисов пет години, смята Евгений Дайнов. Ясно беше, че ще се гласуват калпави закони и рано или късно ще се наложи не само президентът, а и Конституционният съд да връща калпави закони. Това го видяхме отдавна, още с окупацията на Орлов мост и лобиският Закона за горите, припомни политологът. Ако Плевнелиев не реагира губи всякакво право да бъде президент, от което виждаме, че ролята на българските президенти не е толкова декоративна, посочи Дайнов.

Когато има кризи българските президенти са последна инстанция на нормалността. Спомнете си Желев, който отказа да връчи мандат на БСП за управление, споменете си Петър Стоянов, който също отказа да връчи мандат на социалистите през 1997 и сега Плевнелиев как отказа да присъства на клетвата на Марковска, даде за пример политологът.

Според Колев, няма битка между Бойко Борисов и президента, тук битката е по-скоро между Цветан Цветанов и президента. В този смисъл Росен Плевнелиев не счита, че Цветанов е този, който трябва да му казва какво, къде и как да го прави. Цветанов много пъти е декларирал намерението си да кадрува в съдебната система. Многобройни са случаите досега. В случая Цветанов заканително размахва пръст на Плевнелиев с думите "момче, опичай си акъла". Причината е очевидното желание на Цветанов да прокара една или друга кандидатура, заяви социологът и припомни началото на сагата: Този скандал тръгна, след като президентът помоли да не бъде поставян в същата ситуация, както с Венета Марковска, на която молба отговорът на Цветанов е: "слушай какво ти се казва".

Според Дайнов, вицепремиерът Цветанов понякога казва "хоп" преди да е скочил. Така, според него, се стига до ситуация, в която се изпреварват събитията и се получават скандали. Предстоят избори и в тази ситуация няма как безобразията да не продължат, смята политологът.

Станете почитател на Класа