Има пари за коледни добавки за пенсионерите, обяви Кунева

Пенсионерите трябва да получат коледни добавки. Зад тази позиция категорично застана лидерът на България на гражданите Меглена Кунева.
Според нея управляващите трябва да подпомогнат пенсионерите, защото пари има, а освен това вече са обещани на хората и те са си направили планове.

В България днес трудно се правят планове, защото нито едно обещание не трае повече от няколко дни, коментира Кунева по време на пресконференция в централата на партията.

Според нея при тази тежка безработица, ако не бъдат изплатени обещаните коледни добавки, засегнати ще бъдат не само пенсионерите, но и техните близки.
Дълбоко деморализиращо е някой, който е избран с гласовете на народа да реши, че може да го наказва, защото предполага, че няма да гласува за него, възмути се Кунева.

Според изчисленията на „България на гражданите", ако на тези 2,1 милиона пенсионери бъдат изплатени средно 100 лв. ще са необходими 210 млн. лв.

Според тях пари за коледни добавки има. Едно от перата, от които могат да се вземат, е фискалният резерв. След като премиерът Борисов се похвали, че той вече е 7 млрд лв., оттам спокойно могат да се извадят 210 млн. лв. , обясни Георги Кирияков, оглавяващ групата по социална политика към партията на Кунева.

Успешната борба с контрабандата, която годишно завлича 2 млрд лв. също би могла да осигури пари за тези добавки. Такива според „България на гражданите" могат да бъдат намерени и ако се премахнат привилегиите на властта, намалят се субсидиите на партиите и чрез намаляване бюджета на МВР за подслушване.

Кунева коментира и конституционната криза. Според нея случващото се с избора на конституционен съдия е суспендиране, тъй като се спира работата на един орган и прилагането на закона.
Ако днес се иска конституционно тълкува на текст, свързан с изборите, това няма как да стане, алармира Кунева и добави: „Може би това е много удобно, това е едно чудесно безвластие и безвремие."

Според нея, ако не се отвори място за гражданско участие и контрол при избори, в която и да е конституция, „ще бъдем от криза в криза."

Станете почитател на Класа