"Галъп": Спада доверието към президента

45% от българите са на мнение, че президентът Росен Плевнелиев не действа безпристрастно. 30% са на противоположното мнение, сочат данните от националното представително проучване на агенция "Галъп интернешънъл". В момента, в който държавният глава се е намесвал в политическия живот това винаги му е коствала подкрепа и това важи, както за президента Росен Плевнелиев, така и за президента Георги Първанов, коментира социологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

От "Галъп" представиха този вторник данните от последното си национално представително проучване, проведено в началото на август. Данните ясно показват, че от юни месец спада доверието към държавния глава Росен Плевнелиев и се увеличава недоверието към него и то до нива, които никога не са били достигани от него, откакто той е президент.

Участието на президента в политическия дебат създава предпоставка за намаляване на доверието към него, коментира още Симеонов и обясни тези предпоставки в появяването в общественото пространство на мнения, различни от това на държавния глава. Ако срещу президента се мобилизират партии и политически актьори, тогава доверието в президента в личен и институционален план се рискува, заяви Симеонов. Той поясни, че винаги президентската институция дава известен бонус на доверие. Когато президентът Георги Първанов напусна поста се понижи и доверието към него, уточни Първан Симеонов. На въпрос действа ли президентът безпристрастно по-голяма част от респондентите, участвали в това проучване отговарят с "не".

Бойко Борисов е достигнал нива на доверие, които са безпрецедентно ниски за него, изключителни ниски са и нивата на доверие към Цветанов. Повечето от анкетираните смятат, че Цветанов трябва да напусне ръководството на ГЕРБ. За втори месец подред привържениците на ГЕРБ също са разделени в мнението си дали Цветанов трябва да се оттегли, обясни Първан Симеонов.

Данните от "политическия и икономически индекс" са събрани чрез лични стандартизирани интервюта, проведени през периода 1-8 август 2013 година с 1013 пълнолетни български граждани, разпределени в 181 гнезда. Извадката е двустепенна, гнездова, на случаен принцип, базирана на актуална информация от избирателните списъци на населението, а размерът на статистическата грешка е 3 % при 50%-ови дялове. Данните от индекса се събират на месечна база от 1992 година насам, чрез еднаква методология, тип извадка, метод на регистрация и обща структура на въпросника.

 

Станете почитател на Класа