Ще се обявяват обществени поръчки само за хора с увреждания

С промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще се осигури работа на предприятията за хора с увреждания, каза вицепремиерът Даниела Бобева пред журналисти след среща в Министерския съвет с представители на организации на хората с увреждания. Предложенията за промени са почти готови и ще минат през Министерски съвет още следващата седмица. Очакваме и парламентът бързо да ги одобри, каза Бобева. С промени в член 16 на ЗОП, където е уредено участието на предприятията на хората с увреждания, възложителите ще се задължат да приемат оферти само от подобни предприятия. Сега нормативната база позволява и на други фирми да подават оферти за реализиране на стоки и услуги по специален списък, приеман всяка година от Министерски съвет. Списъкът е дълъг, но в него например има обувки, работно облекло и чаршафи, каза Георги Йончев, държавен експерт в МС. С новите текстове в ЗОП възложителите ще се задължат даобявяват  поръчката за стоки по член 16 от ЗОП само за специализирани предприятия. Няма да имат право да участват като изпълнители други лица, освен ако първата процедурата е неуспешна.
Предприятията на хората с увреждания са поемали малка част от обществените поръчки, сочи статистиката. През 2008 г. в 25 процедури са сключени договори за 14,3 млн. лева, през 2001 г. няма през ЗОП реализиран нито един договор за тези предприятия, а през тази година са сключени договори за 458 хиляди лева. Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, посочи, че са подценени възможностите на Закона за обществените поръчки за икономически растеж и за подпомагане на малкия и среден бизнес, както и на хората с ограничена трудоспособност. Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев каза, че в България има 200 - 220 хиляди хора с увреждания, при които безработицата е близо 95% - тоест само десетина хиляди души си намират работа. Това е значим национален капитал, който може да увеличава Брутния вътрешен продукт, добави Долапчиев. Необходимо е да се направи социалната политика на заетост, която без ролята на държавата е невъзможна, подчерта той.
Иво Кацаров, главен секретар на Агенцията за обществени поръчки каза, че към момента в тяхната агенция от 129 предприятия на хора с увреждания е подаден списък с 26 предприятия. Той подчерта, че сме свидетели на ниска активност на регистрация на такива предприятия и заявяването им като предприятия, които имат интерес към обществените поръчки. 21 от тях са подадени от една организация.

 

Станете почитател на Класа