Емил Димитров: Даваме път на младите в новата партия

"Даваме път на младите. Ние, които сме участвали по какъвто и да е начин в управлението, занапред декларираме, че няма да участваме в изпълнителната власт", каза пред БНР бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров в коментар за новата политическа формация, чието създаване се подготвя. 
Мирослав Найденов, бившият земеделски министър, разкри, че "нейният гръбнак" щели да бъдат десетина депутати от ГЕРБ, недоволни от ръководството на партията. 
Запитан защо хората от новата партия се страхуват да кажат имената си, Димитров отговори: "Вие не познавате ли Цветанов? Хората са притеснени да казват имената си. Лично решение е на всеки от тях кога ще излезе от анонимност. Всеки може да взема решенията си по съвест."

По думите му неговите съмишленици имат съмнения, че Искра Фидосова продължава да влияе върху работата на ГЕРБ, макар вече да не е част от парламентарната й група, нито дори народен представител. 

"Ако Борисов вземе партията в своите ръце, тя би изглеждала по-добре. Ние можем с всеки да водим диалог, който да почива на принципи и на това, че България трябва да се управлява от експерти, а не от партийци", каза още Димитров. "Хората, които искат да са с нас, сами се обаждат. При нас има хора, разочаровани от ГЕРБ, има и непартийно представени хора. Има и хора поради това, че са имали собствено мнение и не са се съгласявали да бъдат в матрицата, винаги са били изолирани от процеса", каза Димитров.

"Ние сме допринесли България да е в това състояние и (...) сме участвали в управлението. Ще бъдем в т.нар "клуб на ветераните". В бъдеще в изпълнителната власт да участват евентуално само младите, на които ще дадем път. Ние не е задължително да участваме в управлението. Ние можем да бъде коректив и опозиция дори и на ГЕРБ", добави той.   "За избори най-малкото трябва да имаме регистрация. Но иначе по всяко време сме готови за избори. Може би най-логично е изборите да бъдат през май от гледна точка на това, че идва тежка зима и едно ново правителство на прага на зимата би било недобро за държавата", смята бившият депутат.

Той обяви, че името на партията ще бъде обявено на 31 август, а на учредяването й ще бъде на 22 септември. Димитров заяви още, че няма да участва в никакъв проект, ако съдът докаже, че Мирослав Найденов - другият сред дейните участници за основаването на тази нова партия, е участвал в корупция.

Станете почитател на Класа