Лидия Йорданова отхвърли твърденията за нарушения в НЦИОМ

Уволнената дисциплинарно от Михаил Миков директорка на НЦИОМ Лидия Йорданова пред БНР отхвърли категорично всички твърдения за извършени нарушения и изрази несъгласие с отправените от председателя на парламента упреци за работата на Центъра.

„Силно съм разтревожена за бъдещето на НЦИОМ. С господин Миков не е имало никакъв диалог или коментари. Ние работихме както обичайно, правихме плановите си изследвания, планът е одобрен за цялата година от предишния председател та парламента”, заяви Йорданова. Тя обясни, че НЦИОМ работи по план и с бюджет, правилата на Центъра също са официален документ, а отчетите за свършената работа са публични. Лидия Йорданова уточни също така, че откакто Михаил Миков заема поста председател на НС, е имала една-единствена среща с него, в присъствието на още четири души, на която са коментирани проблемите в работата на НЦИОМ.

Упрекът, че не се занимаваме със законодателство, говори само за непознаване на дейността на НЦИОМ, каза още Лидия Йорданова. Тя припомни, че Центърът е изследвал редовно отношението към законотворчеството сред всички обществени прослойки – младежи, бизнесмени, земеделци – как се оценява законодателството, какви могат да са неговите ефекти. Йорданова посочи като пример изследванията на НЦИОМ за тютюнопушенето, за ГМО, за шистовия газ. Категорично бяха отхвърлени и обвиненията, че роднини на членове на екипа са работили като анкетьори. Йорданова уточни, че според последния правилник на НЦИОМ ръководителят има право да прави изследвания с външни възложители.

Лидия Йорданова благодари персонално на председателите на предишни Народни събрания Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Георги Пирински, Цецка Цачева за това, че са давали пълна свобода на работа на екипа и не са си позволявали да нарушат правилата за взаимоотношения с един научен институт, какъвто е НЦИОМ. 

Станете почитател на Класа