Дончева и Първанов с общ политически проект

Нов ляв политически проект се очаква да стане факт до края на есента, съобщи btvnews. Според източници от парламентарната група на БСП, експрезидентът Георги Първанов и бившата депутатка от левицата Татяна Дончева смятат да сформират движение, към което ще поканят да се присъединят и част от депутатите от Коалиция за България.

Все още не е ясно дали движението ще се регистрира като политическа партия и кога, но замисълът на организаторите бил в българският политически живот да се появи алтернативно ляво. На този етап движението нямало и име.

Въпреки че част от народните представители от левицата очакват проектът да бъде обявен до месец, други техни колеги са скептични и твърдят, че Първанов и Дончева не биха се появили рамо до рамо в общ проект. Според тези депутати, плановете на Първанов за бъдещето на БСП минавали през издигането на ново лице за лидер на БСП, а не през разцепването й. Смята се, че най-подходящото лице от лагера на „първановистите” е това на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Още докато беше действащ държавен глава, Георги Първанов стартира проекта „АБВ”, който обяви като експертен, а не политически. Стартът на "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) беше даден на 11 ноември, в зала 3 на НДК. В средата имаше широка кръгла маса, а хората с места на нея бяха сред най-близките съмишленици на Георги Първанов (на снимката).

Татяна Дончева пък инициира „Движение 21”, към което се присъединиха малка част от левите политици и активисти на „Позитано” 20, сред които и настоящи депутати.

Бившата лява депутатка е от най-яростните критици на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев. На 18 юни тази година Дончева коментира пред bTv, че няма лошо Георги Първанов да се върне в ръководството на БСП, тъй като Сергей Станишев няма да си подаде оставката „при никакви условия”. Тогава Дончева каза още, че само ако настъпят персонални промени, БСП може да си „умие лицето”. Дончева изключи вариант, в който, при евентуално завръщане на Георги Първанов, той ще „общува” с ГЕРБ, въпреки че имал вина за влизането на Бойко Борисов в политиката.

Дончева отправи сериозни критики към Сергей Станишев, който бил „закачен като куче на каишка” към олигархичните кръгове. Във връзка с избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС и последвалите протести срещу назначението и БСП, Татяна Дончева заяви по адрес на Станишев: „Той дори не разбира, че действията, които върши, са малоумни, налудничави. Той не разбира в какво е грешката”.

През юни Татяна Дончева призова да се създаде движение: „Окупирай „Позитано!”. 

Станете почитател на Класа