ДСБ започва инициатива за извънпарламентарен контрол върху дейността на правителството

От Демократи за силна България вече са изпратили първите две заявления с искане за конкретни отговори - до министър-председателя Пламен Орешарски и до министъра на финансите Петър Чобанов. Това обяви на пресконференция днес съпредседателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов.
С това на практика започва инициативата на партията за извънпарламентарен контрол върху дейността на правителството по реда на Закона за достъп до обществената информация.
За резултатите от нея от ДСБ периодично ще запознават журналистите. Ако не бъде получен отговор в 14-дневен срок, той ще се търси по съдебен път, уточни Атанасов.
Основните области, в които от ДСБ ще съсредоточат вниманието си са на първо място кадровата политика на властта, на второ - енергетиката, на трето - обществените поръчки, като много сериозен източник на корупционни практики.
На четвърто място ще бъде дейността на митниците, защото те са основен инструмент за събиране на приходи в държавната хазна. Извън тези четири области ще се наблюдава дейността на институциите изобщо, уточни ген. Атанасов.
По думите му възможностите за извънпарламентарен контрол са много по-големи от тези на парламентарния, защото на него могат да бъдат задавани само въпроси към изпълнителната власт, а по Закона за достъп до обществената информация могат да бъдат питани всички обществени институции и държавни органи в страната, коментира той. Атанасов каза още, че в ДСБ вече е създаден екип, който готви въпросите и цялостна система.
Извънпарламентарният контрол ще бъде антипод на петъчния парламентарен контрол.
Първият въпрос, адресиран до премиера Пламен Орешарски, е свързано с кадрово назначение, а именно на областния управител на София Емил Иванов. По думите на Албена Палпурина, член на националното ръководство на ДСБ, той е силно компрометиран, за което бяха представени и конкретни данни.
Сред тях са неколкократно установени съществени финансови нарушения от страна на Сметната палата в периода 2005 - 2009 година. Сериозният обществен интерес е обоснован още и от публикувани в медиите факти, че Емил Иванов е осъждан за извършено умишлено престъпление от общ характер. Има редица констатирани нарушения и при работата му като кмет на община Своге и областен управител на София.
Второто заявление е до министъра на финансите Петър Чобанов относно назначението на Николай Попов за зам.-директор на Агенция "Митници". Въпросът на ДСБ е свързан с това известно ли е на министър Чобанов, че на Николай Попов, като служител на МВР през 2009 г., му е бил отнет достъпът до класифицирана информация.От партията питат още как министърът оценява това обстоятелство предвид основното задължение на новия зам.-директор да ръководи пряко дейността по митническото разузнаване и разследване. На днешната пресконференция от ДСБ изразиха и становище относно боядисания преди ден в розово Паметник на съветската армия, което те определиха като личен акт, а реакцията на руското посолство - като нахална.

Станете почитател на Класа