Миков и Плевнелиев се разминаха на Шипка

Парламентарният председател Михаил Миков и президентът Росен Плевнелиев уважиха като официални гости честванията по случай 136-годишнината от Шипченската епопея, но се разминаха на върха.
Докато Миков стигна до Паметника на свободата вчера, държавният глава изкачи 890-те стъпала до там днес, включвайки се в похода към върха, както обеща миналата година при маратонското изкачване.
Въпреки многобройните случаи на открита конфронтация между управляващите и президента през последните месеци, предположенията, че Росен Плевнелиев и Михаил Миков са се разминали нарочно при честванията на Шипка, категорично бяха отхвърлени от областния управител на Габрово Николай Григоров.
„Програмата се готви от месеци дори не се знаеше ,че Миков ще е председател на парламента. Честванията и досега са били така - президентът в единия ден председателят на парламента - за зарята. Това в медиите е умишлено да се внуши, че има разединение на институциите”, коментира губернаторът на Габрово.
Последният открит сблъсък между Миков и Плевнелиев се състоя преди седмица, когато депутатите се върнаха от почивка за извънредно заседание, на което гласуваха за трети път промените в Закона за бюджета, на които президентът наложи вето.
Ден по-рано парламентарният шеф изпрати писмо до държавния глава с покана да присъства на заседанието, за да защити аргументите си, а Плевнелиев, от своя страна, го отклони в кратко съобщение на прессекретариата си.
В 12:00 часа днес президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие строя почетния гвардейски караул на връх Шипка, след като архиерейският наместник отец Иван Личев и свещеници от Казанлък отслужиха панихида в памет на загиналите за освобождението на България.
„Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена. Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес”, каза Росен Плевнелиев в словото си на Шипка.
„В нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет”, отбеляза държавният глава.
„Векове наред националното самосъзнание се пазеше във всеки български дом, подготвяха се духовните и политически водачи на нацията. Възраждането просия сред вековния мрак. Откриваха се училища, разпространяваха се книги, искрата на Паисий се разпростря. Народът възпяваше своите хайдути, повярва пламенно в мисията на своите апостоли. Шипченската епопея бе пример за храброст и национален подем. Доблестта и подвигът на българските опълченци поставиха основата на новата българска държавност и нейната армия. Поклон пред смелите и достойни български, руски, финландски, румънски воини, които се пребориха България да е свободна”, посочи в словото си Росен Плевнелиев

Станете почитател на Класа