Вигенин: Заради субективни страхове се взимат дискредитиращи решения

Изненада ме начинът, по който се взимат такива решения, които могат да имат и най-вероятно ще имат, сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС.

Това каза външният министър на България Кристиан Вигенин по БНР по отношение на решението на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци. "Защото освен субективните страхове и анализи на един или друг народен представител, това решение не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите", заяви министърът.

Според него правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика: "Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – НС и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото е възможно. Разбира се, аз смятам, че все още има възможности ние, въпреки това решение, още веднъж да анализираме какво следва от него и дали има реално възможността да се наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор".

Министър Вигенин коментира и какъв рискът да възникне отново руско-украйнска газова криза и спиране на транзитния природен газ за България: "В най-лошите сценарии не е невъзможно да се стигне и до нови проблеми по отношение на доставките на газ между Русия и Украйна, но все пак ситуацията в Украйна и по отношение на газовия пазар и доставките на газ е по-различна от тогава, когато много българи останаха на студено, защото през това време Украйна успя да изгради един доста по-сериозен капацитет по отношение на резервите, с които разполага.

Все пак Русия не би си позволила да засегне по такъв начин отново редица страни-членки на ЕС и в край на краищата решенията, които взима ЕС не бива да се взимат въз основа на икономически и политически натиск, който идва от трета страна. Ако това е суверенното решение на Украйна – тя да подпише споразумение за асоцииране и съответно за всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС, то решението трябва да бъде уважено и България подкрепа Украйна в тези намерения", каза той.

Кристиан Вигенин добави още, че излизането на Юлия Тимошенко от затвора е условие, от което няма как да бъдат направени компромиси: "Това не е извиване на ръце, а ангажименти, поети от Украйна преди много време и очакваме тя да изпълни този ангажимент". Във връзка с отношенията с Турция, Вигенин каза: "Въпросът с границата и бежанците не е обвързан по никакъв начин с усилията на Анкара да продължи преговорите и процеса на присъединяване".

Станете почитател на Класа