Калфин: АБВ няма да участва във властта

Ивайло Калфин не вижда АБВ като част от властта и от една бъдеща управляваща коалиция. Той уточни, че това не означава, че партията няма да подкрепя разумни решения. Ще се търси съгласие по политики и допирни точки с останалите партии.

Стана ясно, че единственият политически опонент на АБВ е ГЕРБ, защото двете партии имат абсолютно различни виждания за това как трябва да изглежда държавата и как да работят институциите, предаде Дарик радио.

Калфин припомни и че Георги Първанов няма да бъде кандидат за депутат на тези избори.

Дали АБВ ще подкрепи някоя партия в следващия парламент зависи от това, доколко съвпадат политическите им програми, каза Ивайло Калфин: „Допирните точки много зависят от ангажиментите, които партиите ще поемат. Допирните ни точки не са по принцип. Те не са свързани с участие във властта. Моето очакване е, че АБВ няма да участва във властта, което не значи, че няма да подкрепя разумни решения. Ние сме готови да работим с всеки, който подкрепя тези политики, за които хората гласуват за нас и за които ние се борим".

Калфин допълни, че в АБВ не приемат стила на Движението за права и свободи заради начина, по който се свързват властта и бизнесът, но уточни, че ще се търси национално съгласие по някои теми с всички партии, дори и с политическия опонент на АБВ ГЕРБ: „Ние имаме абсолютно различния визия от ГЕРБ за това как трябва да изглежда държавата и как да работят институциите, и какви да са целите на държавата, но ние бихме могли да намерим съгласие по реформата в образованието, по реформата в здравеопазването, ако действително те искат да се обсъжда нещо конкретно".

От АБВ заявиха, че не търсят самоцелно участие в коалиции, а искат да се работи за конкретни политики.

Станете почитател на Класа