Близнашки обяви, че се налага актуализация на бюджета

Служебният премиер Георги Близнашки прибави и банките към сферите в държавата, където положението е критично, поне според него.

Истината е, че положението е изключително тежко, може само да се съжалява, че не се направи актуализация на бюджета, изтъкна министър-председателят пред участниците в Националният съвет за тристранно сътрудничество. Близнашки бе категоричен, че ще се наложи актуализация на бюджета и служебното правителство ще предложи свой вариант за ремонта на бюджета веднага след изборите на 5 октомври. По думите на премиера, има три сфери, в които състоянието е изключително тежко – финансова сфера, банкова и енергетика.

И докато за състоянието на бюджета, надценените приходи и огромната задлъжнялост на НЕК се говори отдавна и много, то твърдението, че банковата сфера е в криза буди изненада. След поставянето на КТБ под особен надзор, многократно, както от страна на БНБ и на шефове на търговски банки, така и от политици, се изтъква, че банковата сфера е стабилна и няма никакви основания да се твърди обратното.

За енергетиката, Близнашки изтъкна, че положението е повече от тревожно. Премиерът обаче коригира вчерашната прогноза на министър Щонов, че догодина дълговете могат да нараснат до 5 млрд. лева и обяви, че „дупката“ ще достигне 3,8 млрд. лева. По думите на служебния премиер „експериментът да се задържат цените на електроенергията се е оказал изключително вреден“, тъй като са се създали илюзии в обществото.

„Ще трябва да извървим път на плавно покачване на цените”, обяви проф. Близнашки. Той изтъкна, че създаването на Енергиен борд цели всички заинтересовани страни да търсят решение за минимализиране на загубите в енергетиката.

Премиерът коментира и предприетите от правителството смени на областни управители, като обясни, че промените са „най-вече в някои региони, където областните управители са прекомерно политически оцветени“.

„Злоупотребява се в определен смисъл с назначенията и уволненията на областните управители. Искам да съм пределно ясен по този въпрос – това, което се опитваме да направим, е да поддържаме едно равновесие“, каза премиерът. След което обясни какво разбира под равновесие: „Няма да скрия, че критерии за мен бяха резултатите от последните европейски избори. Така се прави навсякъде по света, това са политически назначения, това са представителите на централната власт в регионите“, обясни служебният премиер.

„В утвърдените демокрации има случаи, когато правителствата се сменят, но областните управители остават, стоят по 20-30 години, защото са доказани професионалисти, които си разбират от работата. Дано доживеем и до този момент да имаме устойчива постоянна администрация, която да не се влияе от политическата култура, но това са мечти за бъдещето”, каза още служебният премиер.

Станете почитател на Класа