Белите дробове имат вкусови рецептори

Учени от Медицинския университет в Мериленд, САЩ, откриха, че белите дробове имат вкусови усещания, съобщава “Сайънс дейли”. Благодарение на това откритие може да бъдат разработени нови начини за лечение на астма и други белодробни болести.
Експериментите показват, че белите дробове разпознават и реагират на горчивия вкус по същия начин като езика. Новооткритите рецептори, за разлика от тези в устата, не изпращат сигнал до мозъка, но водят до директна промяна в състоянието на белите дробове. Например вследствие на регистрирания от рецепторите горчив вкус въздушните пътища в белите дробове се разширяват, което улеснява дишането. Първоначално специалистите смятали, че при установяване на горчив вкус рецепторите в белите дробове ще реагират като на вдишваните вредни вещества, което ще доведе до стягане на гърдите и кашляне като предупреждение, но открили друго. Новото откритие опровергава всички теории досега, защото ясно показва, че горчивите съставки отварят въздушните пътища по-дълбоко, отколкото което и да било лекарство за лечение на астма или хронично белодробно заболяване.
Изследователите от екипа коментираха, че това откритие може да замени или да подобри използваните до момента медикаменти и представлява напълно нов подход.

Станете почитател на Класа