Мобилните телефони ще диагностицират полови болести

Изследователски проект ще направи възможно самодиагностицирането на болести, предавани по полов път, като ХИВ и сифилис, с помощта на мобилен телефон, предаде Си Ен Ен. Проектът eSTI2, чийто мениджър е Тарик Садик от университета „Сейнт Джордж“ в Лондон, наскоро получи финансиране от 6,5 млн. долара, за да разработи чипове, които могат да се използват за тестване на слюнка, урина или кръв за болести, предавани по полов път. Устройството ще действа подобно на тестовете за бременност, които показват резултата за няколко минути, обясняват разработчиците. Чиповете ще могат да се свързват с мобилен телефон за обработка. Възможно е да се разработи приложение за смартфон, което да определи дали тестваният човек е заразен или не с полово преносима болест за 5 до 15 минути, каза Садик. „Ние водим диагностиката при хората, а не хората в клиниките. Наистина искаме да постигнем тази цел, защото болестите, предавани по полов път, са истински бич за обществото“, каза още той.
Въпреки всички мерки разпространението на болестите, пренасяни по полов път, се увеличава, а стигмата, свързана с тестването, както и неудобството за чакане на опреден час в клиниката, обезкуражава много хора, смята Садик. Учените се надяват, че проектът eSTI2 ще преодолее тези препятствия. Те вече са разработили прототипи на чиповете, които са с размери като на флаш памет. Себестойността на устройствата е между 15 и 30 долара, но целта е тяхната пазарна цена да достигне 3 долара, обясни още Садик. Прототипите ще трябва да преминат през клинични проучвания и допълнителни технически подобрения. Очаква се устройствата да се появят на пазара след 7 до 10 години.
Предвижда се чиповете да се продават на обществено достъпни места като автомати или нощни клубове.
Учените обаче държат да са сигурни, че тестовете ще са достатъчно точни, тъй като вече разработените тестове за полови болести за домашна употреба не са толкова ефикасни, колкото твърдят производителите им, казва Садик.

Станете почитател на Класа