Климатичните промени ще ни лишат от най-красивите места на планетата

Канале Гранде във Венеция, прочутите бели плажове на Малдивите, ледените шапки на Алпите и тези на Огнена земя - това са някои от най-красивите места на планетата, които климатичните промени могат да унищожат. Класацията е на екологичния сайт Mother Nature, цитирана от АНСА. Тя се базира на научни измервания, свързани с настъпването на пустинята, повишаването на морското равнище и други промени, чиято скорост най-много притеснява експертите.
Като че ли най-застрашена е Венеция. Морското равнище, измерено като средноаритметично от най-ниските и най-високите стойности, регистрирани за една година, прогресивно се покачва в последните десетилетия. Така най-романтичният град на планетата е изправен пред риска да потъне. Според последни проучвания нивото на морето там днес е с 30 см по-високо от това през 1897 г.
По същата причина ще потънат и гъстонаселените брегове на Бангладеш и Малдивите. Така първата нация, погълната от морето заради глобалното затопляне, може да бъде тази на Малдивите.
Учени от Университета в Цюрих, Швейцария, изчислиха, че ледниците в Алпите са застрашени от стопяване още към края на този век. Същото важи за Патагония, където от 150 ледника някога днес са останали 27. Ледникът Перито Морено в Аржентина пък е изтънял с 14 метра.
Сред местата, които учените съветват туристите да посетят, преди да е станало късно, са Големият бариерен риф в Коралово море и тундрата в Аляска. Те са коренно различни по натура, но заедно могат да изчезнат от географската карта заради замърсяването на водите и увеличаването на киселинността на океаните. Съвременните методи на рибарство също заплашват рифа.
В първата десетка влизат и места, поразени от друг ефект на глобалното затопляне – разширяването на пустинята. Сахара напредва с 0,5 км на месец, унищожавайки цялата екосистема по пътя си. В Южна Австралия пясъците „изяждат“ всичко зелено, през което минат.

Станете почитател на Класа