Пясъчните дюни на Марс се движат

Учени от НАСА установиха, че пясъчните дюни в обширните територии на северната част на Марс, за които дълго време се смяташе, че са замръзнали и неподвижни, се движат и променят, съобщи Би Би Си. Изследването бе проведено от института в Тюсон, Аризона. Движението на дюните е регистрирано от високотехнологична камера на борда на сондата на Mars Reconnaissance Orbiter.
Астрономите сравнили снимки, направени в период от две марсиански години (четири земни), и установили, че дюните се променят постоянно. При смяна на сезоните замръзналият сух лед, които покрива района през зимата, преминава в газообразна форма през пролетта, когато температурите се повишават. Образувалите се вихрушки дестабилизират пясъчните дюни на Марс, причинявайки пясъчни лавини. Учените са открили високо ниво на ерозия, която се е повишила само за една наблюдавана година.
Професор Алфред Макюън от Университета на Аризона коментира, че откритието обяснява странните петна и оцветяване на дюните, които се променят при затоплянето. На годишна база са установени нови канали и дерета, доказващи наличието на активност, която досега е убягвала на учените.
Обширните територии, които заемат марсианските дюни, са с размера на американския щат Тексас и се намират на границата със северната полярна шапка на Марс. Учените твърдят, че това е една от най-активните зони на Червената планета.
В досегашните изследвания за повърхността на Марс се твърдеше, че дюните са напълно статични и че това състояние е формирано от силните ветрове.

Станете почитател на Класа