"Умна шапка" стимулира нестандартното мислене

Учени от Университета в Сидни създадоха “мислеща шапка”, която стимулира нестандартното мислене, съобщи АФП. Революционното изобретение е съставено от два проводника, които се прикрепят за главата с няколко гумени каишки. Принципът на действие е, че устройството отделя малки количество електричество. Експериментите, в които взеха участие 60 доброволци, показаха, че “шапката” стимулира мозъчната дейност значително, най-вече математическата и абстрактната мисъл. В устройството е инсталиран магнит за въздействие на лявата част на главния мозък, който отговаря за нашите емоции, способност за общуване и абстрахиране. Магнитните импулси „отключват” част от мозъка, отговаряща за мислите, които пазим в подсъзнанието си.
Задачата, поставена на доброволците, бе да нарисуват по памет някакво животно, след което те бяха оставени 15 минути под влияние на устройството. Учените установиха, че благодарение на апарата доброволците са успели да открият грешки в картините си и да ги поправят.
Ръководителят на екипа Алън Снайдър, който е директор на Центъра за изследване на мозъка в същия университет, обясни, че устройството работи, като потиска лявата част на мозъка, свързана със знанията, и стимулира дясната.
Снайдър обясни, че изобретението не цели да помогне на ученици и студенти да се справят по-ефективно, а на зрели хора, които искат да преосмислят проблемите си под друг ъгъл. Според Снайдър хората използват много малка част от интелекта си и рядко им се дава възможност да погледнат живота си от друга гледна точка.

Станете почитател на Класа