Отсъствието на ЦРУ от Сирия пречи на САЩ

Поради отсъствието на ЦРУ от Сирия САЩ не знаят никакви подробности за опозиционните групи. Според критици това е пропиляна възможност за влияние над сирийските бунтовници

Въпреки острата нужда от разузнавателни сведения за групите, сражаващи се, за да свалят сирийското правителство, ЦРУ има слабо, ако изобщо има някакво присъствие в страната. Това сериозно ограничава неговата способност да събира информация и да влияе на събитията, казват настоящи и бивши американски служители.

Американските разузнавателни служби не са изпускали от очи запасите на Сирия от химически оръжия, използвайки сателити и други форми на електронен шпионаж, както и информация от съюзнически страни и от американски служители в съседни страни. ЦРУ също така има известна представа за управлението на Башар ал Асад, казват служители.

Но повече от 16 месеца след началото на въстанието в Сирия, американското правителство все още се опитва да разбере подробности за това кои са основните опозиционни групи и какви са мотивите им, казват настоящи и бивши служители, които говориха при условие, че не съобщаваме имената им, тъй като обсъждаха тайни разузнавателни дейности.

Въпреки че американски представители поддържаха добри връзки с антиправителствените групировки в изгнание, повечето анализатори очакват правителството след Асад да бъде доминирано от действащите вътре в страната въоръжени групи.

Американски служители се опасяват, че някои от тези групи може да са свързани с близки до Ал Кайда организации или да им симпатизират. Според една от американските оценки, близо една четвърт от общо 300 бунтовнически групи може да са вдъхновени от терористичната организация, казва Майк Роджърс, конгресмен от щата Мичиган и председател на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите.

Засега е трудно да се узнае кой кой е, защото сътрудниците на ЦРУ до голяма степен избягват да влизат в Сирия или да пътуват до зоните на сраженията от февруари, когато американското посолство в Дамаск беше затворено по съображения за сигурност след заплахи от съюзени с правителството на Асад групировки. Така разузнавателното управление бе лишено от сигурна оперативна база и неговите сътрудници напуснаха страната, казват американски представители.

Според критици отсъствието на ЦРУ от Сирия е пропиляна възможност да се влияе на раздробеното бунтовническо движение. “Трябва да сме там, на място, с огромни суми пари, за да “наемаме” опозиционните групи, от които имаме нужда, за да тласнем нещата в посоката, изгодна за САЩ”, каза бивш сътрудник на ЦРУ, работил години наред в Близкия изток. “Но ние нямаме присъствие там и способните ни служители са крайно разочаровани”.

ЦРУ отказа коментар. Когато бъдат запитани за изявленията, че разузнавателното управление отсъства от Сирия, американските служители избягват темата и вместо това предлагат други начини да се разбере какво става там.

“Знаем много повече за сирийската опозиция, отколкото знаехме преди месец и доста повече от това, което знаехме преди шест месеца. Това се дължи на засилените дипломатически връзки и на различни други начини, които няма да обсъждам”, заяви представител на правителството на Обама.

Критици казват, че разузнавателните служби действат твърде мудно.

САЩ нямат друг избор освен да предприемат действия в Сирия, заради опасността от влияние на Ал Кайда, каза Роджърс, който редовно получава разузнавателна информация за Сирия. Освен това, каза той, евентуално внезапно рухване на режима може да остави без контрол огромните му запаси от химически оръжия. “Загубихме доста време по този въпрос; нашите разузнавателни служби се опитват да наваксат”, каза той. “Правителството загуби много време, докато постигне съгласие за подхода към проблема”.

Представителят на правителството на Обама отговори: “Трудно е да свършиш работа, ако не влезеш в страната. Този въпрос е предмет на доста внимание и загриженост”.

Настоящи и бивши служители казаха, че в Сирия няма агенти на американското разузнаване в Сирия, защото правителството не иска да допусне служител на ЦРУ да бъде заловен или ранен при почти никаква надежда за спасяването му. Те също споменаха свръхчувствителността в Конгреса и в обществото към възможността за американски жертви и напомниха критиките към ЦРУ, след като през декември 2009 година в афганистанската провинция Хост бяха убити седем негови служители от двоен агент, оказал се атентатор самоубиец.

Американски представител, който редовно получава разузнавателна информация, остро се противопостави на мнението, че ЦРУ не иска да поема рискове и го нарече “изтъркано клише”. Той каза обаче, че не може да разисква подробно защо разузнавателното управление няма присъствие в Сирия.

До неотдавна ЦРУ се държеше на разстояние от бунтовническите групи в Сирия и оставяше личните контакти с тях на турските, катарските, саудитските и на други разузнавателни служби, каза той. През последните седмици неколцина служители на разузнавателното управление са се срещнали с опозиционни водачи в Турция, до границата със Сирия. Те общуват по сигурни комуникации с платени информатори в Сирия, казват служители.

Няколко журналисти прекараха известно време с бунтовнически групировки в Сирия, с които живяха и пътуваха дни наред. Но по правило ЦРУ не допуска негови служители да сторят същото, защото ако негови агенти попаднат в опасна ситуация, няма да има подкрепа от въздуха и възможностите за спасяване ще са ограничени, казват служители.

“Какво ще постигнем - просто ей така ще позволим на турците, катарците и саудитците да изградят връзки с опозиционните групи, а ние няма да имаме никакви преки контакти?”, попита Андрю Таблър, познавач на Сирия от аналитичния център Вашингтонски институт за близкоизточна политика. “Това е абсолютно нелепо. Тези страни невинаги вземат присърце нашите интереси”.

За разлика от Либия, където ЦРУ изпрати свои хора, бунтовниците в Сирия нямат географска оперативна база и завладяват територия хаотично. Сирийската армия и полиция изглеждат по-добре организирани или поне имат по-централизирана командна структура от либийските. Освен това при липсата на международна военна кампания в помощ на бунтовниците Сирия е далеч по-опасно място за американските шпиони от Либия.

Въпреки това “рискът е управляем”, каза бившият служител на ЦРУ. “Трябва да си готов да рискуваш безопасността на хората си, а ЦРУ е ценно с това, че е като телефон 911 за президента”, обясни той. “Ние трябва да влезем там и да заживеем сред опозиционни бойци”.

Сътрудници на ЦРУ бяха първите американци, влезли в Афганистан след атентатите от 11 септември. Те помогнаха за координирането на кампанията на опозиционните бойци, подкрепяна от американски бомбардировачи, която доведе до бързото сваляне на режима на талибаните. По сходен начин служители на разузнавателното управление влязоха в кюрдските райони на Северен Ирак през юли 2002 г., за да помогнат за организирането на бойците преди ръководената от САЩ инвазия.

Двама от участвалите в тези събития служители на ЦРУ - Чарлз Фадис, ръководил оперативната база на ЦРУ в Ирак и колегата му в Афганистан, Гари Бернтсен - се пенсионираха и написаха книги, в които критикуват неохотата на ЦРУ да поема рискове.

Още по темата: Обама разрешава с тайна директива на ЦРУ да подкрепя бунтовниците

Президентът Барак Обама е подписал тайна директива, разрешаваща на ЦРУ и на останалите американски разузнавателни агенции да оказват подкрепа на бунтовниците, опитващи се да свалят сирийския президент Башар Асад, заявиха пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Директивата, одобрена по-рано тази година, е един от признаците напоследък, че САЩ засилват подкрепата си за въоръжените бунтовници, макар че, за разлика от други съюзници, все още не им предоставят смъртоносни оръжия, отбелязва Ройтерс.

Според един от източниците “оказването на военна и комуникационна” подкрепа на бунтовниците се регулира от секретна база в района на южния турски град Адана. Тя е създадена от Турция, Саудитска Арабия и Катар. Освен това американската ВВС база Инджирлик е разположена близо до Адана.

Предполага се, че засега САЩ не доставят пряко оръжие на бунтовниците. Специални секретни операции в това отношение още не се извършват. Значителни финансови средства на въоръжената опозиция предоставят богати семейства от Саудитска Арабия и Катар, посочват европейски правителствени източници.

През юни в. “Ню Йорк таймс” цитира изявления на неназовани представители на американската администрация и сътрудници на арабски специални служби, според които в южната част на Турция се намира неголяма група сътрудници на ЦРУ, която регулира доставянето на оръжие на бунтовниците.

Става въпрос за автомати, гранатомети, боеприпаси и противотанкови средства, които се прехвърлят в Сирия през границата с Турция с помощта на посредници, включително членове на Мюсюлманските братя. Доставките се заплащали от Турция, Саудитска Арабия и Катар.

Държавният департамент съобщи, че САЩ са заделили 25 милиона долара като помощ за сирийските бунтовници, която ще бъде ограничена до комуникационна техника и друго несмъртоносно оборудване.

БТА

Станете почитател на Класа