Associated Press: САЩ няма да конфискуват рускитe активи без съгласието на Г-7 и ЕС

Associated Press: САЩ няма да конфискуват рускитe активи без съгласието на Г-7 и ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.04.2024
  • Share:

Законът за допълнителната военна помощ за Киев, подписан от президента Джо Байдън, наред с други неща, позволява на Вашингтон да конфискува руските активи, замразени в САЩ, и да ги използва в интерес на Украйна, съобщава Associated Press. Въпреки това е малко вероятно Съединените щати да действат без съгласието на Г-7 и Европейския съюз, които досега отказваха да конфискуват руските суверенни активи в полза на Украйна.

 

 

Associated Press: САЩ няма да конфискуват рускитe активи без съгласието на Г-7 и ЕС

 

Законът за допълнителната военна помощ за Украйна, подписан от президента Джо Байдън, позволява на администрацията да арестува замразените в САЩ руски активи и да ги използва в интерес на Украйна. Както отбелязва Associated Press, това може да означава отделянето на Киев на още около $5 млрд помощи от средствата на руската Централна банка.

Замразените активи са обездвижени, а Русия не може да получи достъп до тях, но те й принадлежат. В същото време правителствата могат лесно да замразят имущество, доста по-трудно е да го конфискуват: това изисква допълнително ниво на съдебни прецедури, в това число подготовката на юридическа база и решения на съда.

Както пише информационната агенция, малко вероятно е Съединените щати да действат без съгласието на останалите членове на Г-7 и Европейския съюз. Законът гласи, че „всички усилия на Съединените щати за конфискуване и препрофилиране на руските суверенни активи“ трябва да бъдат предприети съвместно със съюзниците».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа