САС отмени налагането на време за изпълнение на рецепти

Софийският Административен съд отмени изискването във всяка аптека фармацевтите да отделят минимум по шест минути при изпълнение на една рецепта и по 3 минути на протоколите, съобщиха от Асоциацията на собствениците на частни аптеки. Изискването е част от подписания договора между здравната каса и аптеките.
Според членовете на асоциацията това е най-правилното решение, тъй като определянето на време за изпълнение на рецепти цели единствено преразпределение на пазара, не и защита интересите на пациентите.


Съдът приема мотива на жалбоподателя, че в конкретния случай има реална опасност да бъдат причинени значителни и трудно поправими вреди на оспорващия както имуществени под формата на пропусната възможност за реализиране на финансов оборот в размер, преди издаване на акта, така и неимуществени, изразяващи се в засягане на търговската репутация на стопанисваните от него аптеки.
Съдебният състав намира, че частният интерес на търговското дружество - жалбоподател, в случая се явява противопоставим и приоритетен спрямо обществения интерес, възприет от законодателя.
Решението подлежи на обжалване пред ВАС.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа