САЩ и Европа трудно скриват разкола си за Украйна

Липсата на консенсус по отношение на методите за решение на украинската криза и начините за сътрудничество с Русия създава напрежение между САЩ и ЕС и се превръща в проблем, който все по-трудно може да се скрие, пише The Time.
В Мюнхен страните се опитаха да прикрият противоречията, а държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че страните не са съгласни за "тактиката", но са единни в "стратегията". Въпреки това, Русия не възнамерява да реализира изискванията на Запада, което прави всички "тактики" на Брюксел и Вашингтон просто "прехвърляне на топката."
В момента, Вашингтон и Брюксел спорят дали да се предостави военна помощ на Украйна. Съединените щати, Канада и Великобритания са склонни да се достави на оръжие за Киев, но Германия е категорично против подобна идея, припомня вестникът.
Тези разногласия са признаци на по-дълбок конфликт. Фактът, че вниманието на САЩ се фокусира не толкова върху подпомагане на Украйна, колкото към наказание за Русия. Но всички санкции срещу Русия непосредствено вредят и на Европейския съюз. Така се оказва, че Вашингтон наказва и ЕС. Досега Брюксел подкрепя санкциите на Вашингтон срещу Москва, но сега все повече европейски национални правителства са против въвеждането на нови ограничителни мерки.
Колкото по-силна нажежава обстановката в източната част на Украйна, толкова по-вероятно, че Америка и Европа ще изпълняват противоречиви планове за решаване на кризата. Печеливш в такава ситуация може да бъде дори не само Русия, но и Китай, които ще се вземат под внимание противоречията между САЩ и ЕС за прилагането на собствените си икономически интереси, пише вестникът.

Станете почитател на Класа