Новите смъртоносни руски танкове-роботи стават глобални

Русия разработва компактен роботизиран танк, който планира да продава на международния пазар, публикува анализаторът на отбраната Дейв Маджумдар в статията си за "The National Interest". "Новите смъртоносни руски танкове роботи стават глобални", каза експертът.

Той отбелязва, че бронираният роботизиран Uran-9 не замества основните бойни танкове като Т-90 и Т-14 Armata. "Напротив, малката машина е предназначена да осигури подкрепа с огън на силите за специални операции и за разузнаване", казва той.

Анализаторът цитира Борис Симакин, висш служител на руската държавна агенция Рособоронекспорт, който казва, че "руските разработчици имат всички необходими компетенции и инструменти, за да се създаде модерен военен робот, който ще бъде търсен на международния пазар."

Компанията отбелязва, че Уран-9 ще бъде особено полезен по време на локални военни и антитерористични операции, дори в градски райони. Също така, използването му значително ще намали загубите на персонал.

Авторът на статията припомня, че Uran-9 е оборудван с автоматично 30 мм оръдие 2A72, картечница 7,62 мм и противотанкови управляеми ракети M120 Атака. "Включването на ракетите Атака дава на робота способността да атакува и унищожи повече модерни бронирани коли от разстоояние 8000 метра", казва експертът.

В допълнение, роботите са оборудвани с набор от сензори, включително лазерна система за предупреждение и оборудване за откриване, идентифициране и проследяване на цели.

Въпреки това, според анализатора, това не е само едно превозно средство, а цялостна система, за внедряване в пехотата. Системата, която няма еквивалент на Запад, се състои от два робота за подкрепа с огън и разузнаване, камион за транспортиране и мобилен команден пост.

Станете почитател на Класа