Древни военни писания хвърлят светлина как е написана Библията

  • Анализ на поредица от надписи върху глинени съдове от Университета в Тел Авив, доказа, че преди 2600 години, грамотността е била често срещано явление в царството на Юдеите. Резултатите от изследването са публикувани на интернет страницата на Националната академия на науките на САЩ. Фрагментите, известни като "ostraca", са били открити по време на разкопки на крепостта на Арад в израелската пустиня, западно от Мъртво море, през 1960 г. Текстовете са написани с мастило върху чирепи на древен иврит. Професор Финкелщайн, който е ръководител на изследването, заяви че находката съдържа военни заповеди на Юдейската армия.

    Използвайки компютърна обработка на изображения, изследователите са открили, че 16-те надписи са написани от най-малко шест различни автори. Резултатите от проучването подкрепят съвременните теории за това как Библията е написана на еврейски. Дълго време се е смятало, че свещената книга е написана в реално време, когато събития са се случвали. Също така, според учените, Библията на иврит може би е огромна композиция от текстове, изготвени от много автори, а не една цялостна работа.

    "Нашата работа показва, че в царството на Юда (около 600 г. пр) имало една образователна инфраструктура, която е подходяща за съставяне на текстове и писания, които се използват, за да се предадат идеологически послания", каза Финкелщайн пред британския вестник Daily Mail.

Станете почитател на Класа