"НАТО създава нова реалност в Европа, подкопаваща военната сигурност"

  • Постоянният представител на Русия в НАТО, Александър Грушко, заяви в края на срещата на Съвета Русия-НАТО, че Атлантическият блок застрашава колективната сигурност. Според Грушко, за стабилизиране на положението в Европа е необходимо да се спре решението за разполагане на допълнителни сили на НАТО в Източна Европа. В допълнение, той отбеляза, че Русия не може да си затваря очите за новата военна реалността на тази част на Европа.

    Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг заяви, че въпреки положителната атмосфера по време на срещата, все още има несъответствия в двустранните отношения между Русия и НАТО,. Столтенберг е информирал Москва за присъствието в Европа на допълнителен контингент от въоръжените сили на САЩ.

    Срещата в рамките на Съвета Русия-НАТО в Брюксел бе втората среща на постоянните представители на Москва и Атлантическия съюз, след влошаването на отношенията през украинската криза и първата, след срещата на върха във Варшава, на която бяха взети редица решения, разглеждани от Кремъл като "чиста агресия."

    В рамките на този двустранен диалог Русия обърна внимание на рисковете за стабилността и европейската сигурност от противоракетния щит на САЩ и НАТО в Европа.
  • В допълнение, представителите на Москва и Алианса са разгледали ситуацията в Украйна и Афганистан и регионалните терористични заплахи.

    Редица експерти смятат, че НАТО е в постоянно вътрешно противоречие. Според тях, няма обяснение или оправдание за тази "стратегия на изолация и конфронтация с Русия." Това е ситуация на постоянно противоречие и опити да се оправдае това, което вече се прави. Според тях, сегашната политика на НАТО генерира вътрешни проблеми между Европа и САЩ и дори в рамките на блока, между лидери и различни социални сектори.

Станете почитател на Класа