Тъмната страна на шоколада

Шоколадът подслажда живота на мнозина. Но знаете ли, че какаовите зърна, от които се произвежда това лакомство, нерядко се берат от деца, работещи до припадък? Така е и в какаовите плантации в Западна Африка.

Когато купува шоколадови изделия, клиентът дори не подозира за тежките трудови условия в какаовите плантации, в които работят деца. Концерни като Nestle се опитват да променят тази практика. Те вече закупуват какао само от плантации, в които не работят деца.

 

За да не ни "горчи" шоколадът

  • Когато купува шоколадови изделия, клиентът дори не подозира за тежките трудови условия в какаовите плантации, в които работят деца. Концерни като Nestle се опитват да променят тази практика. Те вече закупуват какао само от плантации, в които не работят деца.

Моахе е само на девет, но години наред е ръсила с хербициди какаовата плантация на баща си. Всеки ден крехкото момиче е трябвало да носи у дома вода от селския кладенец. Кофите с вода тежали повече от самата нея. До неотдавна тя е била едно от близо два милиона деца, трудещи се в какаовите плантации в Западна Африка.

Тежкото детство сред какаовите зърна

  • Моахе е само на девет, но години наред е ръсила с хербициди какаовата плантация на баща си. Всеки ден крехкото момиче е трябвало да носи у дома вода от селския кладенец. Кофите с вода тежали повече от самата нея. До неотдавна тя е била едно от близо два милиона деца, трудещи се в какаовите плантации в Западна Африка.

Това е бащата на деветгодишната Моахе - какаовият фермер Фабрице Амангоуа пред дома му в село Конан Яокро в южната част на Кот д´Ивоар. Той притежава три хектара какаови насаждения. Въпреки засиленото търсене от Китай, добрите какаови реколти по света свалят цените. За Амангоуа това не е добра новина.

Какаовият фермер Амангоуа

  • Това е бащата на деветгодишната Моахе - какаовият фермер Фабрице Амангоуа пред дома му в село Конан Яокро в южната част на Кот д´Ивоар. Той притежава три хектара какаови насаждения. Въпреки засиленото търсене от Китай, добрите какаови реколти по света свалят цените. За Амангоуа това не е добра новина.

На тази снимка виждате какаови плодове в една плантация в Кот д'Ивоар. Регионът е водещ в света по производство на какао. Близо 75 на сто от реколтата на какаов плод идват от Западна Африка.

Ценният какаов плод

  • На тази снимка виждате какаови плодове в една плантация в Кот д'Ивоар. Регионът е водещ в света по производство на какао. Близо 75 на сто от реколтата на какаов плод идват от Западна Африка.

Пътят на какаовите зърна до шоколадовия бонбон е дълъг. След като бъде прибрана реколтата, зърното трябва най-напред да се изсуши. След това то се опакова и товари на корабите. Хранително-вкусовият концерн Nestle закупува годишно близо 47 000 тона какаови зърна от плантажи, в които не работят деца.

Пътят на какаовите зърна

  • Пътят на какаовите зърна до шоколадовия бонбон е дълъг. След като бъде прибрана реколтата, зърното трябва най-напред да се изсуши. След това то се опакова и товари на корабите. Хранително-вкусовият концерн Nestle закупува годишно близо 47 000 тона какаови зърна от плантажи, в които не работят деца.

Това е Серж. Той е сътрудник на Международната инициатива за какаото. Серж просвещава за рисковете на детския труд. Семействата трудно приемат това, защото са принудени да разчитат на доходите, които носи трудът на децата им. Програмите на концерните за защита на децата все по-често объркват плановете им.

За едни - спасител, за други - враг

  • Това е Серж. Той е сътрудник на Международната инициатива за какаото. Серж просвещава за рисковете на детския труд. Семействата трудно приемат това, защото са принудени да разчитат на доходите, които носи трудът на децата им. Програмите на концерните за защита на децата все по-често объркват плановете им.

Станете почитател на Класа