"Русия предостави неопровержими доказателства за пряко нарушение на Договора INF от САЩ"

Русия предостави неопровержими доказателства за директни нарушения от страна на САЩ, на Договора за ракетите със среден и малък обсег (INF), съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Изявлението на говорителя идва скоро след публикуването на спорната бележка на американския уебсайт Daily Beast.


На информационна сесия за чуждестранни представители на 23 януари руските военни разкриха данни за крилата си ракета 9M729, за да улеснят прозрачността около този снаряд и стриктно да спазват Договора INF.


На събитието бяха поканени, според информация от руското министерство на отбраната, военни и представители на военния дипломатически корпус на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), БРИКС, Европейския съюз и НАТО, както и на някои други държави. Агенцията отбеляза също, че военните аташета на Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия, както и представителите на Европейския съюз и мисията на НАТО в Русия не присъстваха на брифинга.


В понеделник, цитирайки източници, запознати с доклад на ЦРУ, американска медия публикува информация, че американските разузнавачи твърдят, че руските власти са представили различна ракета по време на сесията на 23 януари.


"Когато Русия представи неопровержими доказателства за директни нарушения от страна на САЩ на Договора INF, като се започне от разполагането на земни ракети-носители Mk-41 в Европа, способни да изстрелят круизни ракети Tomahawk, до изграждането на завод за ракети със среден обсег в Тусон [Аризона] преди две години, тогава се появиха въпроси за американските специални служби, "каза Конашенков.


Поради тази причина генерал-майорът потвърди, че всичко, което е оставало на САЩ "е да се опитат да намерят нова причина за отклоняване на вниманието към Русия".


Договорът за ракетите със среден и малък обсег (INF), постигнат през 1987 г. между Съединените щати. и тогавашният СССР, е една от основите на съвременния режим на надзор и контрол върху неразпространението на ядрени оръжия.


От 2 февруари Вашингтон прекрати задълженията си по INF. Процесът на оттегляне на споразумението ще приключи след шест месеца, "освен ако Русия не се върне да спазва правилата му и да унищожи всички ракети, ракети-носители и свързано с тях оборудване, които го нарушават", се казва в изявление на Доналд Тръмп.


В отговор Москва също прекрати участието си в договора и поиска доказателства от Вашингтон за предполагаемото руско нарушение на споразумението.

Станете почитател на Класа