Националната гвардия ще остане във Вашингтон до март

Националната гвардия ще остане във Вашингтон до март
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Съобщава се, че около 5000 военнослужещи от Националната гвардия ще останат разположени във Вашингтон по време на процеса за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, оставайки в столицата до средата на март. Недоволството обаче назрява.


Според анонимен доклад на Politico, резервни сили от 7000 военнослужещи от Националната гвардия ще останат в окръг Колумбия, когато процесът на Тръмп започне през февруари, след което 5000 ще останат до приключване на процеса, вероятно в средата на март.


Източници на Politico заявиха, че разполагането е необходимо поради „опасения за сигурността на импийчмънта", но войските казват, че са получили малко информация за своята мисия, която според един гвардеец е „много необичайна за всяка военна мисия".


От началото на мисията моралът сред войските рязко падна. Няколко хиляди войници бяха изгонени от Капитолийския хълм след встъпването в длъжност на Байдън и бяха принудени да спят в неотопляем гараж, а близо 200 са с положителен тест за Covid-19. Съобщава се, че даваната им храна е оскъдна, като дори липсват готови дажби.


„Дори и да пристигнат навреме, калориите просто не стигат за количеството работа и времето, което прекарваме на крак, на студено, в пълна екипировка", каза един от гвардейците пред Politico.


Друг сравнява условията на живот на войските с военновременните. „Съвсем честно казано, това не е бойна зона, така че бойните условия не трябва да се прилагат", каза един гвардеец и ветеран от Афганистан пред новинарския сайт.


Разполагането разгневи някои републиканци, които го възприемат като част от политическия театър, организиран от демократите, а не като необходимост за сигурност. Най-малко осем републикански губернатори, сред които Рон ДеСантис от Флорида и Грег Абът от Тексас, извикаха войските на своите щати у дома. „Те са войници, но не са служители на председателя на камарата Нанси Пелоси.", каза ДеСантис пред Fox News.


В допълнение към войниците, американският Капитолий все още е заобиколен от ограда от дванайсет фута, покрита с бодлива тел, а се планира оградата да остане постоянно на място.


Повишената сигурност в DC е толкова политически разделяща, колкото и предстоящия процес за импийчмънт на Тръмп: за демократите това е символ на заплахата, която представляват „вътрешните про-Тръмп терористи" и оправдание за строги нови закони за наблюдение, докато за републиканците демонстрира непопулярността и липсата на мандат за управление на Байдън.

Станете почитател на Класа