Байдън нареди задължителни ваксини или тестове за всички федерални служители и маски за работници и посетители

Байдън нареди задължителни ваксини или тестове за всички федерални служители и маски за работници и посетители
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2021
  • Share:

Американският президент Джо Байдън обяви, че всички федерални работници ще се нуждаят от ваксинации срещу Covid или ще се изправят пред редовни тестове. Той също така каза, че служители и посетители на федералните сгради ще трябва да носят маски на закрито.


Байдън обяви нареждането в четвъртък, четири дни след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) драстично обърнаха по-ранните си указания и препоръча на ваксинирани и неваксинирани хора да се маскират на закрито в определени райони.


В своето съобщение Байдън също така заяви, че федералните служители, които изберат да не се ваксинират, ще бъдат обект на тестване два пъти седмично, както и на ограничения за официално пътуване. Той също така поиска от Министерството на отбраната да разгледа задължителната ваксинация за военнослужещите и каза, че федералните под-изпълнители ще трябва да докажат статуса си на ваксинация, за да правят бизнес с федералното правителство.


Байдън обяви нарастващия брой на случаите на Covid-19 в САЩ заради „неуспеха на малцинството да се ваксинира". "Това е пандемия на неваксинираните, умират хора, които не трябва да умират." каза той.


Новите насоки на CDC за маски са направени в светлината на така наречените „пробивни" инфекции или случаите на Covid-19 сред ваксинираните, както и непубликувани данни, които директорът на CDC Рошел Валенски обяви тази седмица, че ваксинираните могат да носят толкова висок вирусен товар като неваксинираните.


Като част от усилията си за увеличаване на ваксинацията, Байдън призова работодателите да предложат на служителите платен отпуск, за да се ваксинират, а щатите да предложат парични стимули от 100 долара на всеки, който все още се колебае. Според данните на CDC, 69% от американците са получили поне една доза ваксинация.


По отношение на отварянето на училищата тази есен президентът заяви, че класните стаи ще се отворят отново, но че всички деца, независимо от статуса на ваксинация, ще трябва да носят маски.

Станете почитател на Класа