Вечните химикали унищожават здравето, земеделието и живота в океаните

Вечните химикали унищожават здравето, земеделието и живота в океаните
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2021
  • Share:

Рециклирането на хартиени контейнери и прибори за хранене, покрити с така наречените флуорирани повърхностно активни вещества, които отблъскват водата и маслото, създава екологично предизвикателство, сравнимо с проблема с микропластмасите, разпръснати по света. Това е изложено в съдебен иск от няколко жители на американския щат Мейн, цитирани от уебсайта Bloomberg Law.


Въпросните вещества са част от това, което на народен език се нарича „вечните химикали", неразградими съединения. Тестовете, направени през последните години в Мейн, откриха тези химикали в кладенци, почви и кравето мляко. Присъствието му в този основен хранителен продукт финансово съсипа няколко ферми, които не могат да продават млякото си по здравословни причини.


Това е широко разпространено замърсяване, което изложи общността „на токсични нива от химикали, за които е известно, че причиняват изтощителни и пагубни заболявания", според съдебния иск. Документът обвинява за проблема няколко хартиени фабрики, които от 1967 г. насам разпространяват тонове продукти с тези флуорирани съединения като добавки към горива и торове, като последните са замърсили милиони декари земеделска земя.


Медията се фокусира върху млечната ферма на един от ищците от Майн, Фред Стоун, която издържа няколко поколения от семейството в продължение на 107 години, но вече не служи като източник на доходи поради замърсяване на водата и млякото. Фермери като него не са знаели, че торът, използван на земята им преди десетилетия, съдържа този вид химикали. Други по-млади съседи са загрижени за репродуктивните проблеми, свързани с опасните компоненти в хартиената индустрия.


В средата на юли властите в Мейн реагираха на притесненията на Стоун и други фермери с първия закон, който забранява „умишленото добавяне на флуорирани повърхностноактивни вещества във всички продукти, започвайки от 2030 г". Документът, обнародван този месец, изисква от производителите да докладват за всички употреби на този клас химически агенти, обозначени на като PFAS, в продуктите..


Други териториални закони регламентират изпитванията на почвата и подпочвените води, за да открият конкретно тези химикали и забраняват продажбата на пяна за пожарогасене, която ги съдържа.


Доклад, публикуван също през юли, посочва компаниите за добив на нефт и газ, включително ExxonMobil и Chevron, замесени в разпространението на същите съединения чрез подземни инжекции. Според събраните доказателства те се използват при хидравлично разбиване - „фракинг" - и между 2012 и 2020 г. са били използвани в най-малко 1200 кладенци в шест държави.


Излагането на тези токсични агенти е свързано с рак, вродени дефекти, прееклампсия и други сериозни опасности за здравето. Докладът предупреждава, че те са токсични дори в малки концентрации и се натрупват в човешкото тяло.


Междувременно друго скорошно проучване установи, че голяма част от флуорираните повърхностно-активни вещества са затворени в арктически айсберги и се отделят в океана, докато се топят. Голяма част от PFAS пристигат там със снеговалежи и при размразяване водата отнема както разтворените соли, така и тези вещества, които също са токсични за морските животни. Всички звена в хранителната верига на океана са изложени на увреждане, но най -застрашени са организмите, които живеят в пряк контакт с леда.

Станете почитател на Класа