Пхенян иска да бъдат отменени някои санкции, за да има диалог със САЩ

Пхенян иска да бъдат отменени някои санкции, за да има диалог със САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.08.2021
  • Share:

Северна Корея иска някои международни търговски санкции да бъдат отменени, преди да възобновят преговорите за денуклеаризация със САЩ. Това разкриха двама южнокорейски законодатели след брифинг на Парк Джи-Уон, ръководител на Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS).


По-специално, "като предпоставка за възобновяване на преговорите, Пхенян настоява Вашингтон да разреши износа на минерали и вноса на рафиниран петрол и стоки от първа необходимост", каза Ха Тае-кеун, член на парламентарната комисия, пред репортери.


„Основните нужди", които севернокорейските власти искат, включват „алкохолни напитки и костюми от висша класа не само за консумация на Ким Чен-ун, но и за разпространението им сред елита на Пхенян", подробно описва Ха, предаде Ройтерс.


Ким Бюнг-ки, друг южнокорейски депутат, подчерта, че " Северна Корея изглежда е таила недоволство към САЩ, защото не са им предлагали отстъпки в замяна на прекратяване на ядрените изпитания и тестовете на междуконтинентални балистични ракети. Вашингтон може да ги върне в диалога, като коригира някои санкции", отбеляза той, цитирайки Парк. Той също така се застъпи за "гъвкав" подход по въпроса за съвместните американско-южнокорейски военни учения.


От друга страна, парламентаристите установиха, че Северна Корея страда от недостиг на храна и е прибягнала да храни своите граждани с ориз от резерва за употреба по време на война.


Освен това Ха отбеляза, че Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин са изразили желанието си да възстановят доверието и да подобрят връзките си от април и че именно севернокорейският лидер е поискал да се възстановят горещите линии.


Министерството на обединението на Южна Корея обяви в понеделник, че "съвместните военни учения със САЩ, планирани за този месец, не трябва да се използват като възможност за повишаване на напрежението на Корейския полуостров при никакви обстоятелства и Сеул разглежда въпроса. разумно и гъвкаво."


Северна и Южна Корея, технически все още във война, след като конфликтът им през 1950-1953 г. приключи с прекратяване на огъня, водят се преговори за провеждане на среща на върха като част от усилията за възстановяване на отношенията. През юни 2020 г. Северна Корея прекъсна всички линии на комуникация с Южна Корея в знак на протест срещу предполагаемата неспособност на Сеул да попречи на южнокорейските активисти да изпращат с балони пропагандни листовки на север срещу властите в Пхенян. Миналия вторник двете Кореи се договориха да възстановят комуникациите си.

Станете почитател на Класа