Сноудън настоя за забрана на шпионския софтуер Pegasus

Сноудън настоя за забрана на шпионския софтуер Pegasus
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.08.2021
  • Share:

Едуард Сноудън, бившият подизпълнител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), който през 2013 г. разкри мащабната програма за електронен шпионаж в северноамериканската страна, призова да се забранят продажбите на израелската програма Pegasus, след като Френската национална агенция за сигурност на информационните системи (ANSSI) потвърди, че софтуерът е бил използван за шпиониране на трима журналисти.


Според Le Monde, агенти на разузнаването са установили, че Пегас присъства на устройствата на Едуи Пленел, съосновател и президент на френския цифров вестник Mediapart; на Ленайг Бреду, разследващ журналист за този канал, както и на журналист от канал France 24.


Това е първият път, в който официален държавен орган потвърждава заключенията от обширно журналистическо разследване на израелската програма, разкрило глобален шпионски скандал, за използване на софтуер, продаван на правителствата с единствената цел да проследи терористи и големи престъпници. Съобщава се, че ANSSI е уведомила прокуратурата в Париж за своите констатации.


"Ако го направят във Франция, ще го направят навсякъде. Да ги затворят, да забраняват продажбите на приложението", написа Сноудън в профила си в Twitter, като същевременно осъди участието на израелската компания NSO Group, създател на Пегас, „в целевите атаки срещу журналисти в ЕС".


Съвместно разследване на Amnesty International и 17 медии разкри, че софтуерът Пегас е бил използван за „хакване" на телефони на журналисти, активисти, бизнес мениджъри и политици по целия свят.


Amnesty International и Forbidden Stories успяха да получат списък с повече от 50 000 телефонни номера на „лица, които представляват интерес за клиентите на групата NSO", а потребителите на Пегас включват правителства на 10 държави.


Списъкът дори включва един от мобилните номера на френския президент Еманюел Макрон, използван поне от 2017 г. и според журналистическото разследване,е избран от мароканската служба за сигурност за потенциалното му „хакване" чрез Пегас.

Станете почитател на Класа