Започнаха най-големите военноморски учения на САЩ след Студената война

Започнаха най-големите военноморски учения на САЩ след Студената война
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.08.2021
  • Share:

Във вторник започнаха най-мащабните учения на военноморските и десантните сили на САЩ от времето на Студената война, откакто през 1981 г. НАТО осъществи Ocean Venture. Според ВМС на САЩ мащабното учение LSE 2021 има за цел „да осигури обучение на високо ниво в морето и на сушата срещу предизвикателни противникови сили".


LSE 2021 се провежда между 3 и 16 август и предвижда глобална интеграция на северноамериканските сили в 17 часови зони. Ученията включват шест команди на ВМС и морската пехота, пет флота и три експедиционни сили на морската пехота. Очаква се да участват 36 кораба, включително самолетоносачи и подводници.


„LSE ще предизвика нашите командири в целия спектър от военноморска война, от тактически до стратегически, интегриращ морската пехота, за да демонстрира способността на световния флот да провежда координирани операции от открито море до крайбрежието", каза вицеадмирал Джин Блек , командир на Шести флот на САЩ.


"Военноморските маневри имат за цел да покажат на противниците на САЩ, че силите им продължават да са подготвени поради техните глобални оперативни ангажименти, а не въпреки тях", казаха от ВМС.


Маневрите са първите мащабни военноморски и амфибийни учения, проведени през последните четири десетилетия. Както през 1981 г., така и сега те имат за цел да демонстрират силата на американските ВМС и да изпитат нови морски способности в контекста на съвременната война и стратегическата конкуренция.


Въпреки че тази година в ученията участват само американски сили, предвижда се в бъдеще да се присъединят съюзници и партньори на САЩ.

Станете почитател на Класа