Аржентина може да комбинира ваксините Sputnik V с Moderna и AstraZeneca

Аржентина  може да комбинира ваксините Sputnik V с Moderna и AstraZeneca
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.08.2021
  • Share:

Длъжностни лица от правителството на Аржентина представиха в сряда предварителните резултати от проучване на комбинацията от антивирусни ваксини Sputnik V, Moderna и AstraZeneca, която демонстрира ефикасност срещу инфекцията и отсъствие на странични ефекти при имунизирани хора.


Въз основа на това и с предпоставката за намаляване на забавянията при прилагането на вторите дози, министърът на здравеопазването Карла Вицоти потвърди на пресконференция, че "страната е в състояние да напредне и заменя различни ваксини, като се започне със Sputnik V с Moderna и AstraZeneca ".


Вицоти обясни, че "комбинацията от ваксини ще бъде по избор на тези, които са получили първата доза Sputnik V и очакват втората", и потвърди, че идеята е август да е месецът на вторите дози за попълване на графиците за имунизация на цялото аржентинско население.


Проучването за съвместна ваксинация е координирано от Министерството на здравеопазването и Националния съвет за научни и технически изследвания (Conicet), към Министерството на науката, технологиите и иновациите.


На 30 юли Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) съобщи, че комбинацията от ваксината AstraZeneca като втора доза за Sputnik V дава положителни резултати, според предварителни данни от проучване, проведено в Република Азербайджан.


Междувременно в сряда RDIF представи първоначалните заключения за безопасността на проучването, което комбинира Sputnik Light (на базата на човешки аденовирус серотип 26) и ваксини, произведени от AstraZeneca, Sinopharm и Moderna, проведено в провинция Буенос Айрес. В доклада се отбелязва, че всички изследвани комбинации показват „висок профил на безопасност без сериозни нежелани събития", включително ваксинация само с две инжекции Sputnik Light.


Разработените от различните лаборатории ваксини използват различни платформи; някои са с инактивирани вируси (като Sinopharm), други са от нереплициращи се вирусни вектори (като Sputnik V или AstraZeneca), а други са с РНК (като Pfizer и Moderna).


Една от комбинационните хипотези е, че ако се използват различни платформи в една и съща схема, това може да предизвика различни имунни отговори, които биха могли да се допълват.

Станете почитател на Класа