Русия ще бъде световен лидер в износа на син водород

Русия ще бъде световен лидер в износа на син водород
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.08.2021
  • Share:

Политиката за въглеродна неутралност в Европа, която има за цел да намали нетните емисии на CO2 с 55% до 2030 г. и до нула до 2050 г., неизбежно ще доведе до намаляване на продажбите на руски газ. Но Русия може да запази позициите си на европейския енергиен пазар, като изнася син водород и по този начин на практика ще стане световен лидер в тази област, казва Сергей Комлев, ръководител на отдела за структуриране на договори и формиране на цените в Газпром Експорт.


В интервю за корпоративното списание „Газпром" Комлев заяви„На практика постигането на въглеродна неутралност означава изоставяне на горивата, които са източник на парникови газове". Междувременно производството на водород в Русия вече е в ход и цената му се оценява само на два долара за тон.


„В дългосрочен план това в крайна сметка ще осигури ролята на Русия като световен лидер в износа на син водород, което ще се отрази положително на репутацията на газовата индустрия, ще спре девалвацията на газовите активи и ще проправи пътя за отговорно финансиране на проекти за декарбонизиран природен газ ", каза Комлев.


Износът на син водород, произведен от метан, няма да бъде без затруднения, тъй като в Европа не го смятат за достатъчно екологичен, за разлика от зеления водород, който се произвежда от възобновяеми енергийни източници, припомни служителят. Производството на син водород обаче е по-евтино: днес струва около 1,5 долара за килограм, докато зеленият водород вече излиза на от 2,5 до 6 долара за килограм.


Има цветова скала за класифициране на водорода в зависимост от технологиите и суровините, използвани при неговото производство. Така сред видовете, които включват емисии на въглероден диоксид, се открояват кафявият водород (направен от въглища) и сивият водород (получен от природен газ).


Синият се генерира от разделянето на пари от природен газ, а зеленият - чрез електролиза на вода от възобновяеми източници. И двете версии се произвеждат с минимални или нулеви емисии на CO2.

Станете почитател на Класа