ФБР идентифицира нападателя на Пентагона

ФБР идентифицира нападателя на Пентагона
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.08.2021
  • Share:

Нападателят, прострелял смъртоносно полицай от Пентагона, след това е взел пистолета му и се застрелял, съобщи ФБР. Странният инцидент затвори американското министерство на отбраната и прекъсна с часове обществения транспорт на Вашингтон, окръг Колумбия.


В първия официален доклад за това, което се случи в Транзитния център на Пентагона във вторник, полевото управление на ФБР във Вашингтон идентифицира нападателя като 27-годишния Остин Уилям Ланц от Джорджия.


„Ланц е слезнал от транзитен автобус и незабавно, без провокация, нападнал с нож служителя на Агенцията за защита на силите на Пентагона (PFPA) Джордж Гонсалес, като го наранил тежко. Последвала е борба, в която субектът смъртоносно ранил офицер Гонсалес и след това се застрелял със служебното оръжие на офицера. Други служители на PFPA са хванали субекта, който в крайна сметка починал на място", съобщи ФБР в сряда.


„Цивилен наблюдател, който също бил ранен по време на инцидента, бе транспортиран в болница с незастрашаващи живота наранявания и по-късно е освободен", казаха от ФБР, като не уточниха какво или кой е причинил нараняването.


Атаката доведе до блокиране на Пентагона за няколко часа във вторник, докато транзитната станция - голям железопътен и автобусен възел - беше затворена през останалата част от деня. Няколко други метростанции също бяха затворени при разследването, вероятно поради първоначалните съобщения, че заподозреният е избягал с влак, което по-късно се оказа погрешно.


На разочароваща пресконференция по-късно през деня шефът на PFPA Удроу Кусе каза пред репортери единствено, че „са се разменили изстрели и е имало няколко жертви". Той дори не потвърди смъртта на офицера, за която местните медии съобщиха, след като забелязаха кортеж, напускащ университетската болница Джордж Вашингтон към кабинета на съдебния лекар.


Гонсалес се е присъединил към PFPA през 2018 г., като е служил в армията на САЩ - включително в Ирак - и е спечелил медал за похвала, даден за „продължителни героични действия или заслужена служба". Той също е работил за Федералното бюро по затворите и Администрацията по сигурността на транспорта (TSA).


Малко се знае за Ланц. Според AP, той се записал в Корпуса на морската пехота на САЩ през 2012 г., но бил „административно отделен" в рамките на един месец и така и не завършил основно обучение и не получил титлата морски пехотинец. Той бил арестуван в Джорджия през април и обвинен във взлом. Има и обвинения в нападение на полицейски служители, бунтове в затвора и отправяне на терористична заплаха. През май съдия намалил гаранцията му до 30 000 долара и му наредил да премине оценка на психичното здраве.

Станете почитател на Класа