Джо Байдън инструктира разузнаването

Джо Байдън инструктира разузнаването
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

В края на юли президентът на САЩ Джо Байдън направи изказване в кабинета на ръководителя на Националното разузнаване, където благодари на разузнавачите за тяхната работа. Ако се вгледате внимателно в речта, сред шегите и изтърканите фрази, можете да намерите доста важни мисли за американския възглед за света и целите на американското ръководство.

 

На първо място, Байдън отбеляза: „Светът се променя толкова бързо - технологично и по отношение на съюзи и човешки взаимоотношения - че през следващите 10 години войната ще се промени коренно в сравнение с последните 50 години. Това не е хипербола, това е факт. "

 

Какво обаче ще се промени? И как Вашингтон възнамерява да отговори на промяната?

 

От речта на Байдън може да се разбере, че отношенията с Русия и Китай ще станат основни. Тук трябва да се отбележи следното. Байдън не говори за Иран, Северна Корея, Близкия изток или дори Европа. С други думи, всичко това е маловажно - основното са Москва и Пекин, с които ще трябва да се конкурира (геополитически и идеологически) и да се преговаря. Основните сили трябва да бъдат концентрирани върху това. Всъщност това е потвърждение на присъдата към стария еднополюсен световен ред и европейците трябва да помислят за презрението, с което отвъдморския „по -голям брат“ ги гледа.

 

Как Америка разбира целите на Русия и Китай?

 

Джо Байдън каза: „Путин има реален проблем: той се намира начело на икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго. Нищо! Икономиката им осма ли е в света? Той знае, че има истински проблеми и това, предполагам, го прави още по -опасен. "

 

Американският президент смята, че Русия вече се намесва в изборите за Конгрес, предстоящи през 2022 г. В същото време Байдън ласкае публиката си: президентът на Русия, каза той, „знае, че сте по-добри от екипа му и това го притеснява дяволски силно“. А говорейки за Китай, той каза, че Си Цзинпин възнамерява да направи страната си най -голямата военна сила и най-голямата икономика в света до 40 -те години на XXI века.

 

Появява се едно интересно обстоятелство: задачите на Пекин (и съответно отговорите на тях) за Америка от гледна точка на дългосрочното стратегическо планиране като цяло са ясни. Но Русия остава непредсказуема за Вашингтон и затова се смята за двойно опасна. Нещо като загадка, която постоянно озадачава: ту ще присъедини Крим, после ще влезе в Сирия, после ще създаде хиперзвукови оръжия - и това въпреки, че „Путин има реален проблем...“.

 

Те самите са виновни, че американците „не могат да разберат Русия с ума си“: след разпадането на СССР американската школа на съветската теория се срина, а американците, които се смятаха за победители, не виждаха смисъл да изучават и разбират „страната-бензиностанция“, очевидно вярвайки, че когато Руската федерация ще се разпадне, ще трябва само да оберат каймака. В крайна сметка отмина времето, когато Вашингтон можеше директно да повлияе на решенията на руското ръководство, докато американците продължават да работят по старите схеми: подкрепа за несистемната опозиция, изостряне на „украинския проблем“, провокации, санкции ... Няма резултат.

 

Трудно е да се каже до какво ще доведе това. Настоящата ситуация е опасна, защото когато не разбирате противника, има голяма вероятност от големи грешки.

 

Вторият важен блок от речта на Байдън беше за технологията, където има няколко аспекта. Президентът на САЩ отбеляза, че кибератаките могат да станат причина за голяма гореща война. В това тълкуване хакерите ще станат основните бойци във войната на водещите сили. Не бива обаче да забравяме и за конвенционалните оръжия. По-специално, Байдън спомена за хиперзвуковото въоръжения и необходимостта от инвестиции в научни изследвания, като признава всъщност технологичната уязвимост на Съединените щати.

 

Интересното е, че в тази връзка той обърна внимание на проблема с недостатъчното образование на населението. В Съединените щати този проблем се изостря. Америка създава потребителско общество, което е лесно за манипулиране, което лесно друг може да започне да манипулира . Кой ще се бори с кибератаките и ще създава хиперзвукови ракети? Все по-трудно е да се отговори на предизвикателството за спадане на образователното ниво чрез „закупуване на мозъци“.

 

Накрая Байдън засегна темата за изменението на климата и спомена Арктика. Америка възнамерява да се бори за това. Тук, по отношение на Русия, тя се озовава в позицията на догонващ.

 

Думите, обобщаващи думите на президента пред служещите в Националната разузнавателна служба, бяха: „Говорете така, както е. Не ми трябват изтъркани фрази, а прями и честни оценки. " Добре е, ако Байдън е имал предвид игрите на различни специални услуги, каквито в САЩ има огромен брой и които са склонни да се конкурират помежду си, като носят на първото лице приятна, а не обективна информация. Много по -лошо е, ако Байдън е забелязал, че се опитват да го направят формален президент, рисувайки му розова картина на света.

 

Във втория случай въпросът е особено важен дали Байдън ще постави под свой контрол качеството на информацията, която получава - продукт, който е станал от първостепенно значение.

 

 

Владимир Кудрявцев, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа