За идеологията на проекта “Велика Румъния”

За идеологията на проекта “Велика Румъния”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

Като идеология на проекта за Велика Румъния, който включва поглъщането на Република Молдова от Румъния, Букурещ използва историческото наследство на Древен Рим и латинската цивилизация. Латинизацията на съзнанието на съвременните румънци е от политически характер и служи като средство за внушаване на чувство на национална гордост у румънците за осъществяването на предстоящите геополитически трансформации - възраждането на Велика Румъния с Молдова, Украинска Бесарабия и Северна Буковина като част от румънската държава.

 

В официалния химн на Румъния “Събудете се, румънци!” Румънците се наричат „гордите правнуци на Траян“, в чиито вени тече римска кръв. Текстът на химна е написан от поета Андрей Мурешану през XIX век и съдържа призив да се свали игото на тирани-варвари, да се създаде нова съдба, пред която враговете ще преклонят глави. Враговете на румънците „ще се разплатят изцяло за страданията”. Днес е XXI век и думите на румънския химн са отправени към други врагове. Във военната доктрина на Румъния Русия е определена за враг.

 

Процесът на политическа латинизация на румънската култура стартира през XVIII-XIX век. като инструмент за завършване на идеологическия генезис на румънската нация. Класикът на румънската литература Михай Еминеску пише през 1872 г .: "Да, аз дойдох от Рим, скъпи и обичани съграждани, от Дакия на император Траян!"

 

Латинското име на Румъния е Дакоромания, което вече говори за равния принос на даките и римляните за нейната история. Заради чистотата на версията за римския произход съвременните румънски историци премълчават пряката връзка на румънците с древните даки. На датската генетика е отредена минимална роля в етногенезата на румънците. Така се твърди, че румънският език се състои от почти 70% от латинските думи и само 10% от дакийски. Румънците искат да бъдат потомци на победилите римляни, а не на победените даки, но за всеки случай даките са обявени и за най-висшите хора. „Ние румънците сме най-старият народ в Европа. Даките и гетите са елитът на древния свят“, казва Константин Джуреску, професор в университета в Букурещ.

 

Историкът Лумиан Боя в книгата „История и мит в румънското съзнание“ показва, че до XIX век. Румънците са живели в източнославянската културна зона. Обратът към Запада е иницииран от униатските трансилвански румънци, които са учили във Виена и Рим. Трансилвания е най-западният регион на Румъния, с висок процент германско и унгарско население. Латинизацията дава възможност ясно да се определят границите на румънската нация, отделяйки я от германците, угро-фините и славяните, и да изведе Румъния от културна изолация, като става част от Латинска Европа заедно с Франция, Италия, Испания, Португалия.

 

В името на сегашната политическа конюнктура румънските автори възраждат идеологемите от XIX век: наричат Румъния „латинския остров в славянското море“, „източния бастион на латинската цивилизация“, „новия латински народ“, чиято национална идентичността по своята същност съответства на съвременните демократични ценности. Следователно румънците са надарени с историческа мисия да разпространяват западната демокрация извън източните граници на Европа - в Молдова и Украйна.

 

Творбите на румънските геополитици са наситени с латински термини. Те описват Румъния като принадлежаща към Pax Latina (“латински свят”), нейната позиция като trio confinium - съединението на три цивилизации (латинска, германска, славянска). Черно море е определено като Понтул Евксин (Pontus Euxinsky), коридора по черноморското крайбрежие на Румъния до крайбрежието на България-като трако-илирик (трако-илирийски). Жонглирането с римски речник има за цел да подчертае историческата отговорност на румънците за геополитическата съдба на тези региони.

 

Тук има ясни паралели с идеологията на италианския фашизъм. Бенито Мусолини в статията си “Минало и бъдеще” пише през 1922 г .: „Рим е нашият символ и, ако искате, нашият мит. Ние мечтаем за римска Италия, мъдра, силна, дисциплинирана и имперска. Голяма част от това безсмъртно, което съдържа римския дух, се преражда във фашизма... Civis Romanus sum (“Аз съм гражданин на Рим”)."

 

Мусолини оправдава италианската експанзия в Средиземноморието, като се позовава на ius italicum (италианското право), Букурещ оправдава румънската експанзия в Черноморския регион с факта, че е наследник на „италианското право“. „В името на римския Август ще насочим силите си към Адриатическо море ... и Средиземно море ...“ - провъзгласи Мусолини. „Нека докажем на света, че в тези ръце все още тече римска кръв и в гърдите ни гордо пазим името на победителя Траян“, се казва в румънския химн. Мусолини казва, че „мисията на Рим не е приключила”. Букурещ декларира, че румънците са потомци на римски легионери и продължават тяхната история.

 

Характеристиката, която Мусолини дава на фашистите, наричайки ги „почитатели на всичко римско“, напълно подхожда и на съвременните румънски политици. Неговите италианци са средиземноморска нация с голямо бъдеще, техните румънци са черноморска нация с също толкова голямо бъдеще. Мусолини призовава италианците да разширят границите на Италия извън Алпите, Букурещ да се изтласкат „естествените граници“ на румънската нация отвъд Днестър и Карпатите.

 

Мануела Бертоне, в своето изследване на “Аз съм римски гражданин: Древен Рим, Латинския свят и Средиземноморието в италианския дискурс на Бенито Мусолини 1915-1922” пише във вярата на Мусолини в привилегията на италианците да бъдат наследници на древните римляни. В Букурещ вярват в привилегията на румънците да бъдат същите наследници.

 

В областта на политиката за сигурност Румъния е приела т.нар. концепцията за разширена сигурност. Това означава активиране на Румъния в пространството между Черно, Балтийско и Егейско море за постигане на регионално лидерство в Югоизточна Европа. Позоваването на величието на Древен Рим трябва да накара румънците да повярват, че могат да го направят.

 

 

Владислав Гулевич, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа