Първите скални проби от Марс разкриват „устойчива потенциално обитаема среда“

Първите скални проби от Марс разкриват „устойчива потенциално обитаема среда“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2021
  • Share:

НАСА обяви в петък, че първите скални проби, събрани от марсохода Perseverance на Марс, разкриват „устойчива потенциално обитаема среда".


След неуспешен опит през август, този опит на 6 септември успя да постигне целта си и успя да извлече първата проба, получила името Montdenier, от скала, идентифицирана като „Rochette". Два дни по-късно марсоходът получи втора проба, от същата скала.


"Изглежда, че първите ни скали разкриват потенциално обитаема устойчива среда", казва Кен Фарли, учен от мисионния проект. „Важно е, че там отдавна има вода", подчерта той.


La 'Rochette' е с базалтов състав и може да бъде продукт на потоци лава. Освен това в пробите са открити соли, които могат да съдържат „мънички мехурчета древна марсианска вода".


Упоритостта, с която се търсят признаци на древен микробен живот на Марс, има за задача да събере повече от две дузини скални проби от Червената планета, които ще бъдат донесени на Земята по време на съвместна мисия на НАСА и Европейската космическа агенция до 2030 година.


„Тези проби имат голяма стойност за бъдещи лабораторни анализи на Земята", казва друг учен от програмата на мисията, Мич Шулте. "Някой ден може да успеем да определим последователността и времето на условията на околната среда, които представляват минералите в тази скала. Това ще помогне да се отговори на големия научен въпрос за историята и стабилността на течната вода на Марс."

Станете почитател на Класа