Роджър Уотърс: Военните разходи са данък върху работещите хора, които искат да живеят в мир“

Роджър Уотърс: Военните разходи са данък върху работещите хора, които искат да живеят в мир“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.09.2021
  • Share:

Бившият фронтмен на Pink Floyd говори пред Going Underground по повод годишнината от атентатите от 11 септември и преврата в Чили, подкрепен от САЩ през 1973 г., довел десния диктатор Аугусто Пиночет на власт.


„Терористичните атаки от 11 септември можеха да бъдат сигнал за събуждане на САЩ и света за преоценка на приоритетите, но вместо това подхранваха екстремизма и помогнаха за вливането на публични ресурси в касата на печелившите военни", каза Уотърс пред водещия Афшин Ратанси.


„Отговорът на САЩ на терористичните атаки даде възможност на екстремизма на всички нива, от всички фракции, не само на джихадистите от Близкия изток, но и от други места", добави той.


„Всички ние сме насърчавани да изразходваме все повече енергия да се унищожаваме едни други и света, вместо да използваме енергията си за решаване на очевидните проблеми".


„Разходите за отбрана са начин за данъчно облагане на обикновените хора. Парите, взети от данъците на обикновените работещи хора - голяма част от тях отиват в Пентагона и след това се разделят между всички хора, които инвестират в отбраната. Все още трябва да се придържаме към идеята, че ние, хората, всъщност имаме право да живеем в мир!"


„За много хора в Южна Америка и останалия свят датата остава напомняне за това как чилийският диктатор Аугусто Пиночет превзе властта и жертвите на неговите злоупотреби, подкрепяни от Вашингтон. Една от първите жертви на хунтата бе Виктор Хара, социалистически активист и популярен автор на песни. Той е изтезаван и убит от военните на стадиона в Сантяго, който сега носи името на убития поет."


Уотърс, който изпълни известната песен на Хара „El derecho de vivir en paz" (Правото да живееш в мир), вярва, че посланието му остава толкова силно, колкото винаги, особено след като САЩ започнаха своята глобална „Война срещу тероризма" през 2001 г.

Станете почитател на Класа