Стево Пендаровски: От София към Скопие не е идвал никакъв документ

Стево Пендаровски: От София към Скопие не е идвал никакъв документ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

"Позицията на президента по отношение на идентичността и езика на македонския народ е ясна и непроменена, това досега не е било предмет на преговори, нито ще бъде в бъдеще", се казва в изявление от кабинета на президента

 

 

 

Във връзка с т.нар. „нон-пейпър“, който беше публикуван днес в медиите, кабинетът на президента на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски информира, че с Република България не са водени преговори от месеци и следователно не е идвал никакъв документ от София към Скопие, пише скопското електронно издание "МКД", цитирано от Агенция "Фокус".

"Позицията на президента Пендаровски по отношение на идентичността и езика на македонския народ е ясна и непроменена, това досега не е било предмет на преговори, нито ще бъде в бъдеще", се казва в изявление от кабинета на президента Пендаровски.

Документът, публикуван днес от Klan TV, съдържа няколко точки като насоки за разрешаване на спора. Според публикувания документ, на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, признавайки историческия контекст на българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България, както е посочено, ще се освободи от травмата че дългосрочната стабилност и сигурност ще бъдат застрашени от правата на малцинствата.

В „нон-пейпъра“, публикуван от TV Klan, се твърди, че в С.Македония контекстът на мултиетническото общество ще бъде засилен чрез включването на българския народ. Предлага се българите да бъдат включени в Конституцията, съответно, както всички останали етнически общности, така българските сдружения биха получили закрила и специални грижи от държавата, за да подхранват, популяризират и изучават своя собствен аспект на историческите събития и това би било конституционно гарантирано.


Добавя се, че по-голямата част от славянския народ, който се идентифицира като македонци и който разчита на историческия контекст за уникалността на македонския народ, ще запази възможността за своя собствен аспект и разказ за тази обща история.

„Това означава, че ще има една-единствена фактическа истина, извлечена от емпирична научна дейност, но която ще позволи двойствен аспект на дефиниране на националния контекст и значението на двете национални идентичности“, се казва в „нон-пейпъра“.

 
 

 

Станете почитател на Класа