Америка слабее, Русия крепне

Америка слабее, Русия крепне
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2021
  • Share:

Главният редактор на The American Conservative разсъждава върху загубеното могъщество на Америка в годишнината от атентатите на 11 септември. Той признава, че сега САЩ са безсилни както на арената в Близкия изток, така и по отношение на Русия и Китай, и задава въпроса: накъде следва да се движат по-нататък американците?

 

Америка слабее, Русия крепне

 

Гледайки напред, се питам: накъде отиваме ние, американците, сега?

 

Как можем да изпълним всички онези задължения, които ни изтощаваха в продължение на 20 години, когато се оказва, че противниците и враговете ни стават все по-силни, а собствените ни претенции за ролята на последната свръхдържава в света са все по-съмнителни?

 

 

 

 

 

Колко дълго можем да защитаваме Европа, която отказва да се защити от Русия, която е по-силна и агресивна, отколкото преди две десетилетия, когато Владимир Путин замени безпомощния и безотговорен Борис Елцин.

 

В Арктика, балтийските държави, Беларус, Украйна и Черно море Путин е по-уверен и агресивен, а Русия е по-малко сплашена, отколкото през 2001 г.

 

Колко дълго САЩ могат да продължат новата си политика за сдържане на Китай, ръководена от Си Цзинпин?

 

Америка вече не е толкова доминираща, както преди 20 години, въпреки че противниците й изглеждат по-силни и сплотени. Най-мощният ни съперник, Китай, ръководен от Си Цзинпин, изглежда по-войнствен и агресивен от Китай, който благодарение на нас стана член на Световната търговска организация.

 

Поглеждайки назад и гледайки напред, тенденциите не са нито положителни, нито окуражаващи.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа