Тръмп: „Генерал Мили трябва да бъде съден за измяна, ако наистина е предупредил Китай“

Тръмп: „Генерал Мили трябва да бъде съден за измяна, ако наистина е предупредил Китай“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.09.2021
  • Share:

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли като „фалшива новина" написаното в нова книга, в която се казва, че генерал Марк Мили тайно е предупредил Китай за евентуална атака, но допълни, че такова предателство би заслужило обвинение в държавна измяна срещу офицера.


„Ако историята на генерал Марк Мили, същият неуспешен лидер, създал най -лошото изтегляне в историята на САЩ от държава (Афганистан), е вярна, тогава предполагам, че той ще бъде съден за предателство", каза Тръмп в изявление във вторник.


Коментарите на Тръмп дойдоха в отговор на новинарски репортажи за „Опасност", новата книга на пишещите във Вашингтон пост Боб Уудуърд и Робърт Коста, в която се казва, че Мили е бил загрижен, че тогавашният президент може да започне атака срещу Китай през последните му дни в офиса.


Съобщава се, че Мили, председател на Съвместните началник-щабове, е свикал „тайна среща" в Пентагона, за да ограничи способността на Тръмп да атакува военно. Мили казал на офицерите, отговарящи за Националния военен команден център, да не приемат заповеди от никого, освен ако не преминат първо през него. Срещата се провела два дни след бунта в Капитолия в САЩ и генералът предполагал, че един непокорен президент дори ще обмисли ядрен удар срещу Китай.


„Каквото и да ви кажат, вие следвате процедурата", заявил Мили на срещата. "Вие следвате процедурата, а аз съм част от този процес." Съобщава се, че генералът се е обадил на китайския си колега, за да предложи тайни обещания, че ще предупреди предварително за всяка атака, и е насочил служителите на разузнаването да шпионират Белия дом на Тръмп.


Тръмп каза „Историята е фалшива, измислена от слаб и неефективен генерал заедно с двама автори, на които отказах да дам интервю, защото пишат измислици, а не факти". И все пак той добави, че „Трябва незабавно да се предприемат действия срещу Мили, а по-добрите генерали в нашата армия - от които имаме много - трябва да се включат, за да не се повтори поредното бедствие, като в Афганистан".


Тръмп си приписа заслугата за смазването на халифата на Ислямска държава (ИД), което Мили твърдял, че не може да се направи. Той добави, че той е и единственият президент от десетилетия, който не е вкарал САЩ в нова война.


„За протокола, дори не съм мислил да атакувам Китай и Китай знае това", каза Тръмп. „Хората, които са измислили историята, са болни и обезумели, а хората, които я отпечатват, са също толкова луди. Под ръководството на Мили, Пентагонът позволи американска военна техника за 85 милиарда долара да попадне в ръцете на талибаните. Хаотичното изтегляне остави американски войници мъртви и ранени, а американски граждани останаха блокирани в Афганистан", каза Тръмп.


Тръмп призова през юни Мили да подаде оставка или да бъде уволнен, като заяви, че генералът е излъгал за предполагаема конфронтация през юни 2020 г. с тогавашния президент, за да „впечатли радикалната левица". Той също нарече Мили жалък заради защитата му на преподаването на теория на критичната раса във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт.


Тръмп отново се нахвърли върху Мили през юли, след като доклади заявиха, че генералът е предприел стъпки, за да попречи на тогавашния президент да извърши преврат, за да задържи властта, след като загуби изборите през ноември от Джо Байдън.

Станете почитател на Класа