Бил Гейтс : „Човечеството не е готово за нова пандемия“

Бил Гейтс : „Човечеството не е готово за нова пандемия“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.09.2021
  • Share:

Основателят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че човечеството не е готово да се изправи пред нова пандемия, освен ако не се положат усилия за по-бързо създаване на ваксини.


В новия доклад на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", публикуван в понеделник, филантропът отбелязва, че „е загрижен, че сега се обръща по-малко внимание, за да се подготвим за отговори на пандемията".


Чрез изчерпателен анализ на глобалния напредък в достъпа до ваксини, намаляване на бедността и други здравословни проблеми, докладът установява, че пандемията от COVID-19 е причинила значително отклонение в рутинните нива на ваксинация в детска възраст и увеличени неравенства при достъпа до здравни услуги.


От друга страна, докладът призовава световните лидери да направят дългосрочните инвестиции, необходими за разработване и производство на ваксини и подобряване на инфраструктурата на общественото здраве, особено в страни с ниски доходи.


"Единственото истинско решение на този проблем е да има фабрики, които могат да произвеждат достатъчно дози ваксини за всеки за 100 дни. Това е осъществимо", казва Гейтс.


В разговори с медиите изпълнителният директор на фондацията Марк Сузман заяви, че по-голямата част от богатите страни, до голяма степен ваксинирани, ще постигнат възстановяване на дохода на глава от населението от преди кризата още тази година, докато две трети от развиващите се страни ще продължат да бъдат под своите показатели за 2019 г., а някои от тях ще изтърпят пред още много години, преди да се върнат към нивата за 2019 г.


Сузман заключава, че икономическите последици от пандемията също ще забавят напредъка към равенство между половете, както в бедните, така и в богатите нации, тъй като жените са били непропорционално засегнати от кризата.


„13 милиона повече работни места са загубени в световен мащаб за жените, отколкото за мъжете", обясни Сузман. "Жените също носят тежестта на отговорностите както в богатите, така и в бедните светове."

Станете почитател на Класа