Определиха дати за първото пътуване до екзопланета и човешки контакт с извънземни

Определиха дати за първото пътуване до екзопланета и човешки контакт с извънземни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2021
  • Share:

Хората ще могат да ходят на Марс след по-малко от 20 години, вероятно към 2038 г. Освен това се смята, че преди края на века, между 2076 и 2086 г., те също ще стъпят на поне един спътник на гигантските планети, Юпитер или Сатурн, според прогнозите на двама учени от лабораторията за реактивно движение на НАСА и независим изследовател от САЩ.


Следващата стъпка в изследванията, които включват техните прогнози, ще бъде да се впуснат към най-близката планетарна система, Проксима Кентавър (4,2 светлинни години от Земята), нещо, което може да се случи около 2254 година.


Междувременно за 2383 г. прогнозите запазват подвига на първия контакт с друга форма на интелигентен живот, като се има предвид, че най-близката точка, където астрономите смятат за вероятно наличието на сложен живот, се намира на приблизително 14 000 светлинни години от Земята, а не в дестинациите, споменати в предишните условия.


Приблизителните дати са резултат от поредица от уравнения, разработени от ръководителя и главния учен на изследователска група на секцията по науки за Земята на лабораторията за реактивно задвижване, Джонатан Джианг и неговите сътрудници. Тяхното изследване бе публикувано наскоро в списание Galaxies и е достъпно в Интернет в предварително отпечатаната си версия. Те са първите, които допускат полети до места, толкова отдалечени като другите звезди, извън сферата на научната фантастика.


Авторите са оптимисти по отношение на колонизацията на далечни светове, като уверяват, че "това е в обсега на човечеството, чийто избор ще представлява отговор на Земята на парадокса на Ферми - идеята, която подчертава противоречието между оценките за голяма вероятност да съществуват други интелигентни цивилизации в наблюдаваната вселена и липсата на доказателства в това отношение".


Прогнозата им за първото спускане на човек до повърхността на Марс обаче не е толкова оптимистична, колкото китайската програма за изследване на космоса, която се стреми да постави човек на Марс до 2033 г., тоест пет години преди датата, предложена от изследването.


Ръководителят на работата на НАСА Бил Нелсън, каза преди няколко дни, че той също не изключва съществуването на живот извън Земята, защото „нашата Вселена е много голяма и има теории, че може да има и други вселени".

Станете почитател на Класа