Адв.Мартинес: "САЩ криминализират публикуването на достоверна информация от анонимни източници"

Адв.Мартинес: "САЩ криминализират публикуването на достоверна информация от анонимни източници"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2021
  • Share:

Съвпадащо с началото на изслушването, което разглежда евентуалната екстрадиция в Съединените щати на Джулиан Асандж, основател на WikiLeaks, заседание, което се проведе тази сряда във Върховния съд на Лондон (Обединеното кралство), Айтор Мартинес, адвокат на неговия екип от защита, даде интервю.


Адвокатът посочва, че в този начален ден Асандж е могъл да проследи съдебното заседание само за няколко минути чрез видеоконферентна връзка от затвора с най-висока сигурност в Белмарш, където е задържан, и почти веднага е трябвало да напусне връзката поради влошено състояние на здравето му. Журналистът, уверява той, изглеждал "много слаб и с увиснала глава".


Мартинес обясни, че след ареста на Асандж през април 2019 г е било поискано той да влезе в болница, предвид здравословното му състояние, но е бил преместен в затвор с максимална сигурност, което според него влошава физическото му състояние и затруднява комуникацията с него. Освен това пандемията от covid-19 влоши положението му, като бе практически изолиран.


По същия начин той уверява, че тази сряда му е било забранено да води директен диалог с адвокатите си, както и да присъства на самото изслушване по обжалването, нещо, което е било разрешено на американските прокурори.


От друга страна се споменава, че САЩ са предложили на съда определени гаранции за основателя на WikiLeaks в случай, че той бъде екстрадиран, като например да не бъде приет в затвор с максимална сигурност или да бъде подложен на специални мерки.


Адвокатът твърди, че всички тези обещания са били системно нарушавани от северноамериканската страна по делата за екстрадиция и това ще докаже защитата на заседанието в четвъртък. „Не са надеждна държава да бъде предадено никое лице в рамките на каквато и да е дипломатическа гаранция", каза той.


Мартинес смята, че „това е съдебно действие, което засяга цялата свобода на печата в света като цяло, защото това, което Съединените щати всъщност криминализират, е публикуването на достоверна информация от анонимни източници, с които се акредитира извършването на тежки международни престъпления, като военни престъпления, извършени в Ирак и Афганистан".


В този смисъл той твърди, че този случай създава "много сериозен прецедент за свободната медийна общност в света", така че на практика всички правозащитни организации са се позиционирали срещу Вашингтон. Накрая адвокатът припомни, че съдия Ванеса Барайцер, въз основа на различни медицински доклади, миналия януари заключи в присъдата си, че Асандж не може да бъде екстрадиран в северноамериканската страна поради много деликатното му здравословно състояние и защото съществува риск от самоубийство.


Американското правосъдие обвинява Асандж в публикуването на стотици хиляди страници секретни военни документи и дипломатически телеграми за действията на САЩ във войните в Ирак и Афганистан, които бяха разпространени от неговия портал за течове на WikiLeaks. Обвиненията срещу него предвиждат максимална присъда от 175 години затвор.

Станете почитател на Класа