Пекин: „Надпреварата в ядрените оръжия е глупава“

Пекин: „Надпреварата в ядрените оръжия е глупава“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2021
  • Share:

„Съпоставянето на броя на ядрените оръжия с Вашингтон е глупава задача, когато всичко, което е необходимо за успешно възпиране, е достатъчно, за да заличи САЩ от раз", каза главният редактор на китайския държавен всекидневник Global Times.


„Китай няма да участва в надпревара в ядрените оръжия със САЩ. Смятаме, че е глупаво. Знам, че САЩ могат да унищожат Китай 10 пъти, но ние ще се уверим, че имаме пълната способност да унищожим САЩ от раз", туитира Ху Сиджин в сряда.


Ху коментира мнението на Лора Грего, сътрудник в лабораторията за ядрена сигурност и политика на Масачузетския технологичен институт, която предупреди, че разработването на системи за противоракетна отбрана в САЩ е накарало Русия, Китай и други да разработят по-опасни оръжия, способни да ги победят.


„Новите китайски ракети предпазват от възможността Съединените щати един ден да повярват, че техният технически напредък им позволява да ударят Китай първи, като същевременно остават неуязвим за ответна ядрена атака", пише Грего, позовавайки се на неотдавнашните доклади за изпитание на хиперзвукова ракета, извършено от Пекин.


Точно това Ху направи миналата седмица, призовавайки „САЩ да се откажат от лудата идея, че могат да ударят Китай и Русия, но те не могат да ги ударят, а и да си спомнят как доктрината от ерата на Студената война за взаимно гарантирано унищожение ( MAD) помогна за намаляване на ядреното напрежение".


Ху е начело на Global Times от стартирането на англоезичния всекидневник през 2009 г. под егидата на People's Daily, основният вестник на Комунистическата партия на Китай.


Туитът от сряда е по-кратка, но по-остра версия на аргумент, който той направи десет дни преди това, в който се казва, че „разработването на ядрено възпиране от Китай цели да гарантира, че САЩ ще изоставят идеята за ядрено изнудване срещу Китай или използване на ядрени сили за запълване разликата, тъй като конвенционалните сили на САЩ не могат да смажат Китай."


Съобщенията по-рано този месец, че Народната освободителна армия е изпробвала успешно междуконтинентална хиперзвукова ракета с ядрен капацитет, предизвикаха тревога във Вашингтон, като американски служители казаха, че са били изненадани. В интервю в сряда, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили каза, че "това е много значимото събитие, много тревожно и много близо до момента Спутник", препратка към шока за Запада от 1957 г., когато СССР изстреля първия орбитален спътник.


Русия вече зашемети САЩ и НАТО по подобен начин през 2018 г., пускайки няколко усъвършенствани оръжейни системи - включително трите хиперзвукови ракети, Кинжал и Авангард и Циркон.

Станете почитател на Класа