Путин нареди Газпром да попълни складовете в ЕС, след като руското вътрешно търсене бъде задоволено

Путин нареди Газпром да попълни складовете в ЕС, след като руското вътрешно търсене бъде задоволено
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2021
  • Share:

За да осигури достатъчни зимни доставки на газ за цяла Европа, руският енергиен гигант Газпром трябва да започне да увеличава обемите си в своите хранилища в ЕС, след като задоволи вътрешното търсене, нареди президентът Владимир Путин в сряда.


Собствените газови запаси на Русия са под натиск тази есен поради перфектна буря от негативни условия: необичайно студена зима миналата година и мразовита есен, съчетани с повишено търсене, докато икономиката на страната се възстановява от последиците от пандемията Covid-19 .


„Изпомпването на повече газ към Западна Европа ще позволи да изпълнявате своите договорни ангажименти по сигурен, стабилен и редовен начин и да снабдявате нашите европейски партньори с газ през есенния и зимния период", каза Путин по време на среща с дългогодишния главен изпълнителен директор на Газпром Алексей Милър.


Путин изрично нареди на изпълнителната власт „да увеличи количеството газ в хранилищата на компанията в Германия и Австрия, страни членки на ЕС, по график, започвайки от 8 ноември". Дотогава се очаква собствените газови хранилища на Русия да бъдат пълни. Според президента подобни действия биха помогнали за "създаването на по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар".


Към средата на октомври подземните съоръжения за съхранение на газ в ЕС бяха запълнени само на 71%. Страховете, предизвикани от факта, че местата за съхранение са недостатъчно запълнени, са сред причините за покачването на цените на газа на място, което от своя страна доведе до криза в газовата индустрия на ЕС. По-рано през октомври цените на газа почти надминаха прага от 2000 долара за хиляда кубически метра. Цените паднаха, след като Русия обеща да продава повече газ на останалата част от Европа.


Въпреки че Газпром е изпълнил напълно своите договорни задължения, някои европейски държави избраха да прехвърлят вината за кризата върху Москва. Това става въпреки факта, че газопроводът "Северен поток 2", който наскоро беше завършен и можеше да бъде използван за намаляване на част от недостига на газ, все още е в неизвестност в очакване на сертифициране, след години на натиск, идващ от САЩ и някои от техните съюзници в Европа да го осуетят.


Във вторник германското министерство на икономиката заяви, че е завършило анализ на сигурността на доставките на газ, ако газопроводът в крайна сметка бъде одобрен. „Издаването на сертификат не застрашава сигурността на доставките на газ на Федерална република Германия и Европейския съюз", се казва в изявление до германския енергиен регулатор, на който бяха предадени резултатите от проучването за завършване сертифицирането на газопровода.

Станете почитател на Класа